Huonoista lumitalvista on ollut Pirkan Hiihdon järjestelyissä ajoittain harmia jo 1970-luvun alkuvuosista lähtien, mutta selvästi enemmän viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vähäluminen ja säätilaltaan vaihteleva talvi on koetellut nytkin.

Parisen viikkoa ennen 69. Pirkan Hiihtoa ei tapahtuma onnistu nykyolosuhteissa perinteisellä 90 kilometrin reitillä Niinisalosta Ylöjärven Teivoon, sillä puolimatkan vaiheilta eteenpäin Pirkan ura on jäinen tai kokonaan lumeton.

”Ei millään päästä hiihtämällä Teivoon. Niinpä varasuunnitelmana alusta lähtien ollut Kangas-Pirkka toteutetaan  65  ja 40 kilometrin mittaisina. Lähtö- ja maalipaikka on Jämillä”, kertoo Pirkan Hiihdon huoltopäällikkö Jouni Välisalo.

”Kangas-Pirkka ei ole kilpailu, vaan retkihiihtotyyppinen. Aika kuitenkin kontrollin takia hiihtäjille otetaan. Sarjajakoa ei ole, eikä nopeimmille jaeta palkintoja.”

Kangas-Pirkan lähtö tapahtuu liukuvalla lähdöllä Jämiltä perinteisellä tai vapaalla hiihtotavalla.

Kangas-Pirkka toteutettiin edellisen kerran kaksi vuotta sitten. Tämän vuoden reitti on hieman eri kuin tuolloin ja varmistuu 20. helmikuuta. Sen jälkeen reittikartta tulee myös verkkosivuille.

”Kaikkien tulee ilmoittautua uudestaan ja toivottavasti jo etukäteen”, Välisalo informoi.

Seuraavan lauantain  Reppuhiihdosta tehdään päätös heti Kangas-Pirkan jälkeen. Mikäli lumitilanne on parantunut, se hiihdetään perinteisellä 90 kilometrin reitillä Niinisalosta Lamminpäähän tai sitten myöskin Kangas-Pirkkana.

Tulevalla hiihtokuninkaalla yhdeksän sarjavoittoa

Pekka Hakala Hämeenkyröstä on itse yksi kolmesta Pirkan hiihtäjästä, joka maaliin tullessaan kruunataan hiihtokuninkaaksi 50:stä pitkän matkan suorituksesta.

”Monelle hiihtäjälle Niinisalo-Teivo -välin 90 kilometriä on tietenkin se perinne. Eikä lyhyempi versio ole toki rasittavuudeltaankaan ihan sama. Mutta Kangas-Pirkkakin on toteutuessaan hieno juttu tapahtuman peruuttamiseen verrattuna” pohtii myös Pirkan Hiihto ry:n johtokunnan jäsen.

”Lapsena tuli syrjäkylillä urheiltua kaikenlaista. Armeijan jälkeen jo tuntui, että kestävyysominaisuudet olivat hyvät. Sittemmin on tullut sellainen diesel.”

Pirkan Hiihtoon hän innostui 1970-luvun alussa, osin retkeilysarjan voittaneen serkkunsa Oiva Kuusiniemen innoittamana.

”Eipä sitä silloin juuri harjoiteltu. Maatalon työt antoivat jo hyvää pohjaa. Kova päivä töissä, sitten vielä lenkille.”

Työt veivät paperinjalostustekniikkaa opiskelleen tuoreen teknikon Kajaani Oy:n palvelukseen. Kajaanissa  liikunnanopettajana työskenteli sittemmin tasatyönnön pitkän matkan hiihtoon tuonut, 17 sarjavoittoa Pirkan Hiihdossa sittemmin voittanut Pekka Virtakoivu. Miehet tutustuivat ja kävivät hiihtokisoissakin yhdessä.

Tasatyöntö yleistyi, samaten Alpo Virtasen ladulle tuoma toispuoliluistelu, josta nykyinen luistelutyyli sittemmin kehittyi. Tämä suuntaus miellytti Hakalaa.

”En ole oikein osannut perinteistä, mutta luistelu tuntui heti omalta tyyliltä.”

Tuloksena onkin vuosien saatossa peräti yhdeksän sarjavoittoa 40, 50 ja 60 ikäluokan sarjoissa. Parhaimmillaan luistelutyyli on saatellut hänet Teivoon ajassa 3.54,48.

Yleisessä sarjassa paras sijoitus on kolmas. ”Olin loppukirissä toisena, mutta suksi otti hiekkaan ja menin nokilleni.”

Kilpailuvietti oli Pirkan Hiihdossakin kova, kun numerolappu tuli rintaan.

”Nyt jo nautitaan, yleiskunnon säilyttäminen on tärkeämpää”, toteaa noin 600 kilometriä tämän talven huonoilla lumilla hiihtänyt, tuleva hiihtokuningas Pekka Hakala.

 

  1. PIRKAN HIIHTO SUNNUNTAINA 2.3.2025

Pirkan Hiihdon ennakkoilmoittautuminen tapahtuman verkkosivuilla 25.2. asti. Ilmoittautua voi myös Pirkan Hiihdon toimistolla Sarvijaakonkatu 32, Tampere helmikuun ajan ti-to klo 10-14  ja myös perjantaina 28.2. klo 10-14.

 

Lisätiedot : Pirkan Hiihdon huoltopäällikkö Jouni Välisalo 045 638 5101