PIRKAN HIIHTO - LATURETKIEN KUNINGASMATKA

Yksi legendaarisimmista laturetkistä Suomessa hiihdetään vuosittain maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina Kankaanpään Niinisalosta Tampereen Teivoon. 90 kilometrin täysmatkan lisäksi on mahdollista hiihtää myös Retki-Pirkka 52 km (p/v) Niinisalosta Kyröskoskelle ja Puoli-Pirkka 45 km (p/v) Hämeenkyrön lentokentältä Teivoon. Tapahtuman järjestää Pirkan Hiihto ry.

 

Lauri "Tahko" Pihkalan ja Erkki Palolammen ideoima Pirkan Hiihto hiihdettiin ensimmäisen kerran vuonna 1955. Tapahtuma on järjestetty vuotta 2014 lukuun ottamatta joka vuosi, vaihtelevista lumitilanteista huolimatta.  Vuonna 2016 kisan järjestäminen oli pitkään vaakalaudalla heikon lumitilanteen takia ja osallistujamäärä jäi näin ollen vain 1823 hiihtäjään. Vuonna 2013 maalin saavutti 3501 hiihtäjää ja vuonna 2015 osallistujia oli 3001. Osanottajamäärät ovat 2000-luvulla olleet kasvussa lumitilanteeltaan heikkoja vuosia lukuun ottamatta.

Lauantaina, viikko Pirkan jälkeen järjestetään omahuoltoperiaatteella, ilman ajanottoa 90 km pituinen Reppu-Pirkka.

 

Vuonna 2017 hiihdetään sunnuntaina 5.3. ja Reppu-Pirkka lauantaina 11.3.

Pirkan Hiihto 2017 hiihdetään poikkeusreitillä

Tiukille meni, mutta pääsemme hiihtämään 5.3.!

Jos viime vuonna lumen tulo meni tiukille, niin tänä vuonna vasta jännityksessä olimmekin. Keskiviikon ja torstain välisenä yönä satanut lumi pelasti sen verran, että pääsemme toteuttamaan Pirkan Hiihdon lyhennetyllä reitillä.

Tarjolla kaksi matkaa

Meillä on tänä vuonna kaksi matkaa; Pirkan Hiihto 60 km ja Puoli-Pirkka 30 km. Koska hiihdämme poikkeustilanteessa, hiihdossa ei ole tänä vuonna ajanottoa. Kaikki 60 kilometriä hiihtäneet saavat Pirkan Hiihto -suorituksen! Nelivetoa ja Retki-Pirkkaa ei järjestetä. 11.3. hiihdettävän Reppu-Pirkan järjestämisestä tiedotamme alkuviikosta viikolla 10.

90 kilometrin täysmatka ja 52 kilometrin pituinen Retki-Pirkka muutetaan reitiksi Niinisalo – Hämeenkyrön lentokenttä. Matkan varrella hiihdetään lisälenkki ja reitin pituudeksi saadaan näin ollen 60 kilometriä.

Puoli-Pirkan matka on 30 kilometriä ja lähtö tulee tapahtumaan myös Niinisalosta. Puoli-pirkkalaiset hiihtävät Jämillä lisälenkin ja päättävät lenkin jälkeen matkansa Jämille.

Kaikki perinteisen hiihtotavan hiihtäjät, myös puolipirkkalaiset, lähtevät Niinisalosta klo 7 ja vastaavasti kaikki vapaan hiihtotavan hiihtäjät klo 11.

Jos olet jo ilmoittautunut mukaan

Retki-Pirkkaan ja täysmatkalle ilmoittautuneet siirrämme automaattisesti matkalle Pirkan Hiihto 60 km.

Puoli-Pirkkaan ilmoittautuneet siirrämme automaattisesti matkalle Pirkan Hiihto 30 km.

Mikäli et halua osallistua lyhennetyille reiteille, voit siirtää osallistumisesi ensi vuoteen. Ilmoita siitä meille sähköpostitse maanantain 27.2. aikana.

Jos haluat muuttaa alkuperäistä hiihtomatkaasi, ilmoita myös siitä meille sähköpostitse maanantain 27.2. aikana.

Rintanumeroita emme postita tänä vuonna, vaan voit noutaa numerosi kisakansliasta. Katso aukioloajat alempana.

Vielä ehdit mukaan ainutlaatuiseen 60 kilometrin Pirkan Hiihtoon!

Ilmoittautuminen kotisivuillamme päättyy maanantaina 27.2. Hervannan vapaa-aikakeskuksella (Lindforsinkatu 5) voit ilmoittautua mukaan ensi viikolla ke 1.3. ja to 2.3. klo 15-19. Saat tällöin myös rintanumerosi mukaan itsellesi.

Ilmoittautuminen onnistuu myös kisakanslioissa Teivossa lauantaina 4.3. klo 15-19 ja sunnuntaiaamuna 5.3. Niinisalossa klo 6 alkaen.

Osanottomaksut ovat: 85 €/Pirkan Hiihto 60 km, 53 €/Pirkan Hiihto 30 km.

Tiedotamme lisää yksityiskohdista, tarkoista reiteistä, kuljetusaikatauluista ym., ensi viikon aikana.

Muistathan, että J Sport laittaa suksesi parhaaseen hiihtokuntoon! Voiteluaikoja voit varata numerosta 050 5688 570.

Tiedote: Pirkan Hiihdon valmistelut etenevät, vaikka lumi puuttuu

Mediatiedote 14.2.2017
Julkaisuvapaa

Pirkan Hiihdon valmistelut etenevät, vaikka lumi puuttuu

Pirkan Hiihdon järjestelyväki elää vielä toivossa, että 62. Pirkan Hiihto voidaan järjestää maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina. Tilanne ei kuitenkaan näytä hyvältä, sillä lumet ovat reitillä vähissä, eivätkä ennusteet lupaa lumisateita.

Poikkeusjärjestelyistä ja lumetustalkoistakaan ei nykytilanteessa ole apua, kun lunta tarvitaan koko 90 kilometrin reitin pituudelle.

- Viime vuoden tapaan lumisateet ovat jälleen kiertäneet Pirkanmaan – Satakunnan alueen, eivätkä ennusteet lupaa lunta, harmittelee Pirkan Hiihdon puheenjohtaja Tapio Syrjänen.

-Päätös hiihdon järjestämisestä tehdään viimeistään hiihtoa edeltävän viikon alussa eli maanantaina 27. helmikuuta.

Lumitilanne reitillä on tällä hetkellä se, että lähtöpaikan Niinisalon ja puolimatkan Hämeenkyrön lentokentän välillä on muutaman kilometrin pituisia pätkiä luistelijoille, mutta lunta on liian vähän perinteisen uran vetämiseksi. Kyröskosken jälkeen pellot ja metsiköt ovat lähes paljaana.

Mikäli hiihtoa ei pystytä järjestämään, ennakkoon ilmoittautumiset siirtyvät ensi vuodelle tai ilmoittautumismaksu palautetaan pyynnöstä käsittelykuluilla vähennettyinä.

Huono lumitilanne on kiusannut eteläisen Suomen hiihtoväkeä ja hiihtokilpailujen ja laturetkien järjestäjiä jo viimeiset neljä vuotta. Viimeisin hyvä lumitalvi oli 2012-2013. Silloin myös Pirkan Hiihto innosti mukaan 3 500 hiihtäjää mikä oli Pirkan Hiihdon suurin osanottajaluku 26 vuoteen.

Vuoden 2014 maaliskuussa 60-vuotisjuhlahiihto peruuntui ensimmäistä kertaa lumen puutteen vuoksi. Kahtena viimeisimpänä talvenakin tilanne on ollut huono, mutta lunta on ollut kuitenkin juuri riittävästi ja mittavien lumetustalkoiden vuoksi tapahtuma voitiin järjestää.

Hiihtäjien harjoituskilometrit jäivät kuitenkin vähiin. Vuonna 2015 maaliin hiihti 2 550 osanottajaa. Viime vuonna Pirkan Hiihdon osanottajamäärä jäi alle 2 000:n.

Lisätiedot:
Pirkan Hiihto ry, puheenjohtaja Tapio Syrjänen 050 588 5332
Pirkan Kierroksen toimisto Kaisa Vuorinen 050 408 5111

Järjestelyt vauhdissa, vaan päästäänkö ladulle?

Pirkan Hiihdon johtokunta kokousti eilen ja toisin kuin voisi olettaa pääaiheena ei ollut suinkaan surkea lumitilanne, vaan tapahtuman järjestelyt. Kaikki järjestelytoiminnot ovat nimittäin täydessä vauhdissa, joten sen puolesta ainakin yritämme loppuun asti, että pääsisimme hiihtämään kolmen viikon kuluttua.

Noin 10 senttiä lisää lunta riittäisi siihen, että koko täysmatka päästään hiihtämään. Tiedotamme tapahtuman tilanteesta viimeistään maanantaina 27.2. 

Ilmoittautumistaan pohtiville tiedoksi kuitenkin, että mikäli vuoden 2014 lumeton epäonni toistuu, niin siirrämme ilmoittautuneiden osallistumisen automaattisesti seuraavaan vuoteen. Palautamme myös maksun sitä erikseen pyytäville, mutta varaamme oikeuden pidättää maksusta osuuden (maksimissaan 30 %) jo syntyneiden kulujen kattamiseksi.

 

 

Late Zlatan ja SuperSam hiihtävät rahaa lapsille

Pirkan Hiihdossa on tänä vuonna mukana kaksi suuri sydämistä ja aavistuksen hulluakin hyväntekijähiihtäjää.

 Late Zlatan hiihtää täysmatkan 90 km Down-lasten hyväksi. Late on saanut lahjoituksena sukset ja Pirkan Hiihdon johtokunnassakin toimiva Jani Raipala opettaa hiihtotekniikkaa Latelle, joka ei muuten ole koskaan aiemmin hiihtänyt. Lahjoitukset ohjataan Kehitysvammaisten tukiliiton kautta Down-lapsille. Laten valmistautumista voi seurata hänen Facebook-profiiilissaan. Profiilista löytyy myös ohjeet, kuinka lahjoituksellaan voi osallistua.

 Lasten liikuttaja SuperSam puolestaan hiihtää rahaa Pirkanmaan Sydänlapset ry:lle. SuperSam taittaa 90 kilometrin matkan Olaf-lumiukkona ja matkan varrella lapset voivat tulla tsemppaamaan häntä eri huoltopisteille. SuperSam on kerännyt jo liudan yrityksiä, jotka ovat lähteneet tukemaan tempausta rahalahjoituksillaan. SuperSamin tempauksen etenemisestä löytyy ajankohtaista tietoa hänen Facebook-tapahtumastaan.

Toivotamme paljon tsemppiä molemmille rohkeille miehille ja tietenkin isoja lahjoituspotteja hyviin tarkoituksiin!

Tiedote: Vielä ehtii valmistautua Pirkan Hiihtoon

Mediatiedote 13.1.2017

JULKAISUVAPAA

Vielä ehtii valmistautua Pirkan Hiihtoon

Pirkan uran 90 kilometrin reitille Kankaanpään Niinisalosta Ylöjärven Teivoon ei lunta ole vielä riittävästi, mutta hiihtäjät ovat hyödyntäneet harjoittelussaan ahkerasti Satakunnan ja Pirkanmaan monia tykkilumilatuja. Pirkan Hiihdon järjestelyorganisaatio on puolestaan käynnistänyt järjestelyt 62. tapahtumaan.

-Lähtökohta on se, että riittävä määrä luonnonlunta saadaan ja tapahtuma hiihdetään maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina täydellä, perinteisellä 90 kilometrin matkalla, vakuuttaa Pirkan Hiihdon puheenjohtaja Tapio Syrjänen.

Seppo Mansikkamäki tähtää 57:een Pirkan Hiihtoonsa. Se on enemmän kuin kenelläkään toisella. Pelkällä kokemuksella ei 90 kilometriä häneltäkään suju, vaan tarvitaan hyvä pohjakunto. Tammikuun puolivälin vaiheilla on takana 500 hiihtokilometriä, lisäksi kaksi viikoittaista kuntosaliharjoitusta. Seppo Mansikkamäki

-Sata ensimmäistä kilometriä tuli Jämin hiihtoputkessa, seuraavat kaksi sataa Saariselällä ja loput Nokian ja Ylöjärven tykkilumiladuilla, hiihtokuningas kertoo.

-Toiset 500 on tarkoitus saada kokoon vielä maaliskuun alkuun mennessä. Ja nyt täytyy alkaa tehdä myös pitempiä lenkkejä.

Seppo Mansikkamäki suosittelee Pirkan Hiihtoon mielivälle useita hiihtokertoja viikossa ja helmikuun aikana myös pitempiä lenkkejä.

-Jopa 50:een kilometriin asti, sillä 20 kilometrin lenkeiltä ei vielä saa tarvittavaa kestävyyttä.

1990-luvun alussa matka taittui, huippukelin avittamana kuudessa tunnissa ja 15 minuutissa. Viime vuonna aikaa kului kahdeksan tuntia ja 33 minuuttia.

-Tuskin menee enää alle yhdeksän tunnin, mutta tavoitteena onkin päästä perille, miettii 57:een Pirkan Hiihtoonsa valmistautuva Seppo Mansikkamäki.

 

Konkareita ja ensikertalaisia

Kolmena viimeisenä talvena vähälumisuus on kiusannut niin hiihdon harrastajia kuin laturetkien järjestäjiäkin. Viime vuonna Pirkan Hiihdon osanottajamäärä jäi alle 2 000:n, vuoden 2015 60-vuotisjuhlahiihto keräsi ladulle 2 550 hiihtäjää. Vuonna 2014 tapahtuma jouduttiin ensimmäistä kertaa historiassaan perumaan.

Viimeisimpänä Etelä-Suomen runsaslumisena talvena 2012-2013 osanottajamäärä oli 3 500, mikä oli suurin luku 26 vuoteen.

Pirkan Hiihdon vuonna 1955 käynnistyneen historian aikana suorituksia on kirjattu yhteensä 135 935. Hiihtokuninkaita eli 50 kertaa täysmatkan suorittaneita on 17. Kunniahiihtäjien määrä nousi viime tapahtuman jälkeen uudelle sataluvulle, kun 25 kertaa täysmatkan suorittaneita on 803, joista 776 miestä ja 27 naista.

Pirkan konkareiden ohella tapahtuman kokeminen kiinnostaa kuitenkin myös uusia hiihdon ystäviä. Vuonna 2016 sekä ensikertalaisten että "koukkuun jääneiden" eli toisen hiihtonsa suorittaneiden määrät olivat 189 ja 190 eli runsaat 14 prosenttia täysmatkalle osallistuneiden kokonaismäärästä.

62. Pirkan Hiihto järjestetään sunnuntaina 5.3. ja Reppu-Pirkka lauantaina 11.3. Ennakkoilmoittautumisen ensimmäisen maksukynnyksen mukaiset halvemmat hinnat ovat voimassa tammikuun loppuun. Pirkan Hiihto avaa myös vuoden 2017 uuden Pirkan Kierroksen. Sen muut osatapahtumat ovat Pirkan Pyöräily, Pirkan Soutu ja Pirkan Hölkkä. Pirkan Kierros järjestetään 38. kerran.

Lisätiedot:

Pirkan Hiihto ry, puheenjohtaja Tapio Syrjänen 050 588 5332

Pirkan Kierroksen toimisto Kaisa Vuorinen 050 408 5111

 

Euroloppet Suomi Racer

Suomi Racer

 

Squeezy

Etsi sivustolta

Hiihdon kaverit

 • Välimatkat
 • Squeezy
 • Kooveen suunnistusjaosto
 • Finlandia
 • Vahterusring
 • Jämi
 • Tervahiihto
 • Suomi Euroloppet Racer
 • Suksihionta.fi
 • Startex
 • Safari Hotelli Paljakka
 • Vuokatti-Hiihto
 • Jämi42
 • Paippi
 • Pogostan Hiihto
 • Vesileppis
 • Jämi Hiihtoputki

Hiihdon Youtube löytö

Pirkan Kierroksen

toimintaa tukevat

Jsport-logo 
Sivuston ylläpitoa
tukemassa