PIRKAN HIIHTO - LATURETKIEN KUNINGASMATKA

Yksi legendaarisimmista laturetkistä Suomessa hiihdetään vuosittain maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina Kankaanpään Niinisalosta Tampereen Teivoon. 90 kilometrin täysmatkan lisäksi on mahdollista hiihtää myös Retki-Pirkka 52 km (p/v) Niinisalosta Kyröskoskelle ja Puoli-Pirkka 45 km (p/v) Hämeenkyrön lentokentältä Teivoon. Tapahtuman järjestää Pirkan Hiihto ry.

 

Lauri "Tahko" Pihkalan ja Erkki Palolammen ideoima Pirkan Hiihto hiihdettiin ensimmäisen kerran vuonna 1955. Tapahtuma on järjestetty vuotta 2014 lukuun ottamatta joka vuosi, vaihtelevista lumitilanteista huolimatta.  Vuonna 2016 kisan järjestäminen oli pitkään vaakalaudalla heikon lumitilanteen takia ja osallistujamäärä jäi näin ollen vain 1823 hiihtäjään. Vuonna 2013 maalin saavutti 3501 hiihtäjää ja vuonna 2015 osallistujia oli 3001. Osanottajamäärät ovat 2000-luvulla olleet kasvussa lumitilanteeltaan heikkoja vuosia lukuun ottamatta.

Lauantaina, viikko Pirkan jälkeen järjestetään omahuoltoperiaatteella, ilman ajanottoa 90 km pituinen Reppu-Pirkka.

 

Vuonna 2017 hiihdetään sunnuntaina 5.3. ja Reppu-Pirkka lauantaina 11.3.

Tiedote: Vielä ehtii valmistautua Pirkan Hiihtoon

Mediatiedote 13.1.2017

JULKAISUVAPAA

Vielä ehtii valmistautua Pirkan Hiihtoon

Pirkan uran 90 kilometrin reitille Kankaanpään Niinisalosta Ylöjärven Teivoon ei lunta ole vielä riittävästi, mutta hiihtäjät ovat hyödyntäneet harjoittelussaan ahkerasti Satakunnan ja Pirkanmaan monia tykkilumilatuja. Pirkan Hiihdon järjestelyorganisaatio on puolestaan käynnistänyt järjestelyt 62. tapahtumaan.

-Lähtökohta on se, että riittävä määrä luonnonlunta saadaan ja tapahtuma hiihdetään maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina täydellä, perinteisellä 90 kilometrin matkalla, vakuuttaa Pirkan Hiihdon puheenjohtaja Tapio Syrjänen.

Seppo Mansikkamäki tähtää 57:een Pirkan Hiihtoonsa. Se on enemmän kuin kenelläkään toisella. Pelkällä kokemuksella ei 90 kilometriä häneltäkään suju, vaan tarvitaan hyvä pohjakunto. Tammikuun puolivälin vaiheilla on takana 500 hiihtokilometriä, lisäksi kaksi viikoittaista kuntosaliharjoitusta. SeppoMansikkamäki

-Sata ensimmäistä kilometriä tuli Jämin hiihtoputkessa, seuraavat kaksi sataa Saariselällä ja loput Nokian ja Ylöjärven tykkilumiladuilla, hiihtokuningas kertoo.

-Toiset 500 on tarkoitus saada kokoon vielä maaliskuun alkuun mennessä. Ja nyt täytyy alkaa tehdä myös pitempiä lenkkejä.

Seppo Mansikkamäki suosittelee Pirkan Hiihtoon mielivälle useita hiihtokertoja viikossa ja helmikuun aikana myös pitempiä lenkkejä.

-Jopa 50:een kilometriin asti, sillä 20 kilometrin lenkeiltä ei vielä saa tarvittavaa kestävyyttä.

1990-luvun alussa matka taittui, huippukelin avittamana kuudessa tunnissa ja 15 minuutissa. Viime vuonna aikaa kului kahdeksan tuntia ja 33 minuuttia.

-Tuskin menee enää alle yhdeksän tunnin, mutta tavoitteena onkin päästä perille, miettii 57:een Pirkan Hiihtoonsa valmistautuva Seppo Mansikkamäki.

 

Konkareita ja ensikertalaisia

Kolmena viimeisenä talvena vähälumisuus on kiusannut niin hiihdon harrastajia kuin laturetkien järjestäjiäkin. Viime vuonna Pirkan Hiihdon osanottajamäärä jäi alle 2 000:n, vuoden 2015 60-vuotisjuhlahiihto keräsi ladulle 2 550 hiihtäjää. Vuonna 2014 tapahtuma jouduttiin ensimmäistä kertaa historiassaan perumaan.

Viimeisimpänä Etelä-Suomen runsaslumisena talvena 2012-2013 osanottajamäärä oli 3 500, mikä oli suurin luku 26 vuoteen.

Pirkan Hiihdon vuonna 1955 käynnistyneen historian aikana suorituksia on kirjattu yhteensä 135 935. Hiihtokuninkaita eli 50 kertaa täysmatkan suorittaneita on 17. Kunniahiihtäjien määrä nousi viime tapahtuman jälkeen uudelle sataluvulle, kun 25 kertaa täysmatkan suorittaneita on 803, joista 776 miestä ja 27 naista.

Pirkan konkareiden ohella tapahtuman kokeminen kiinnostaa kuitenkin myös uusia hiihdon ystäviä. Vuonna 2016 sekä ensikertalaisten että "koukkuun jääneiden" eli toisen hiihtonsa suorittaneiden määrät olivat 189 ja 190 eli runsaat 14 prosenttia täysmatkalle osallistuneiden kokonaismäärästä.

62. Pirkan Hiihto järjestetään sunnuntaina 5.3. ja Reppu-Pirkka lauantaina 11.3. Ennakkoilmoittautumisen ensimmäisen maksukynnyksen mukaiset halvemmat hinnat ovat voimassa tammikuun loppuun. Pirkan Hiihto avaa myös vuoden 2017 uuden Pirkan Kierroksen. Sen muut osatapahtumat ovat Pirkan Pyöräily, Pirkan Soutu ja Pirkan Hölkkä. Pirkan Kierros järjestetään 38. kerran.

Lisätiedot:

Pirkan Hiihto ry, puheenjohtaja Tapio Syrjänen 050 588 5332

Pirkan Kierroksen toimisto Kaisa Vuorinen 050 408 5111

 

Pirkan Hiihdon ilmoittautuminen J Sportilla 28.-29.1.

Viikonloppuna 28.-29.1. klo 10-14 on oiva mahdollisuus piipahtaa tutustumaan J Sportin uuteen liikkeeseen ja ilmoittautua samalla edullisesti  Pirkan Hiihtoon. Luvassa myös voiteluopastusta!

J Sport muutti vuoden alusta uuteen toimipisteeseen ja heidän uusi osoitteensa on Elovainiontie 18, Ylöjärvi.

Päivitämme tänne tarkempaa tietoa viikonlopun ilmoittautumistarjouksesta ja muista yksityiskohdista mahdollisimman pian.

 

Pirkan Hiihto 2017 -ilmoittautuminen on avoinna

Kohti 5.3. järjestettävää Pirkan Hiihtoa mennään - kyllä se lumi ja talvi sieltä ehtii vielä tulla. 

Ilmoittautuminen nettisivujemme kautta on nyt avoinna ja se on voimassa 27.2. asti.

Edullisimmalla maksukynnyksellä pääsee mukaan 31.1. asti. Tarkemmat osanottomaksutiedot löydät Pirkan Hiihdon tapahtumainfosivulta

Pirkan Hiihdon päättäjäistunnelmissa

Lions Club Harju ja Pirkan Hiihto ry palkitsevat vuosittain menestyneitä nuoria hiihtäjiä stipendein. Toukokuun 9. päivänä pidetyssä Pirkan Hiihto ry:n vuosikokouksessa  palkittiin Pirkkalan Hiihtäjien Teemu Eerola ja Viialan Virin Klaara Leponiemi. 18-vuotiaat hiihtäjälupaukset osallistuivat molemmat menestyksekkäästi tänä vuonna Pirkan Hiihdon Puoli-Pirkkaan. Eerola hiihti perinteisellä tyylillä poikien sarjan voittoon ajalla 2:20:18, jolla olisi saavuttanut ykkössijan myös miesten sarjassa. Leponiemi luisteli tyttöjen vapaan tyylin sarjassa samoin voittoon ajalla 2:27:14, mikä sekin, kuten Eerolankin aika, on kautta aikain nopein voittoaika kyseisessä sarjassa. Onnittelemme vielä kertaalleen Klaaraa ja Teemua ja toivotamme hyvää menestystä tulevaisuudessakin!

 

Pirkan Hiihdon tasakertaiset, eli 30, 40 ja 50 kertaa hiihtäneet palkittiin tänäkin vuonna Pirkan Hiihdon päätöstilaisuudessa. Tässä muutama kuva Hämeenkyrön Heiskassa vietetystä illasta.

PIHI2016 tasakertaisetnetti

PIHI2016 kuninkaatnetti

Pirkan Hiihto 2016, viralliset tulokset

Viralliset tulokset pidättivät itseään toimiston pääsiäisloman yli. Tietoomme tulleet protestoinnit käsiteltiin 17.3. kokouksessa. Tapahtumassa sovelletaan kilpailusääntöjä soveltuvin osin; kärkisijoille sijoittuneet eivät saa vaihtaa suksia kisan aikana. Tästä syystä johtuen (hyvässä yhteisymmärryksessä) sijoitukset ovat muuttuneet yhdessä sarjassa. Tyylirikkomuksiakin tutkittiin, mutta "sana sanaa vastaan"-tilanteissa jätimme tällä kertaa sijoitukset ennalleen. Tuleville vuosille laaditaan ohjeistus vastaavia tilanteita varten, valvontaa reitillä lisätään ja perinteisen sarjan luistelijoita rangaistaan hylkäyksellä. Kun tapahtumassa on mahdollisuus valita perinteisen hiihtotyylin sijaan myös vapaa tyyli, tarkoittaa se ylämäkiluistelijoille vapaata sarjaa - myös vähemmän kilpahenkisillä osanottajilla!

pdf61. Pirkan Hiihto, viralliset tulokset

Perinteinen tulosjulkaisu laajalla lisäinfopaketilla varustettuna lähetetään sen erikseen tilaaville kevään aikana. Tulosjulkaisu julkaistaan tämän lisäksi sähköisessä muodossa kotisivuillamme välilehdellä Pirkan Hiihto Tulokset

Osa arvontavoitoistamme arvottiin vielä näin kevään koittaessa. Yhteistyökumppanimme J Sportin ja BLIZin lahjoittamat aurinkolasit lähtevät postitse kisanumeroa 18080 kantaneelle osallistujalle, tulevaisuuden kisahaasteita lahjakortin muodossa vastaanottavat numerot 19015, 20585 sekä 7143.

 

Pirkan Hiihto ry onnittelee kaikkia 1823 maaliin päässyttä ja kiittää tämän lisäksi muitakin ilmoittautuneita. Tänäkään vuonna eivät ilmojen haltijat olleet suosiollisia hiihtokansalle ja monen kilometrit ennen tapahtumaa olivat minimissään. Huomattavasti keskiarvoa pienempi osanottajamäärä oli ilmeinen jo ennen kisaa. Järjestäjänä emme kuitenkaan osaa tuosta seikasta kantaa murhetta; täyden 90 kilometrin reitin varmistuminen vain kaksi viikkoa ennen starttia tulleen lumisateen ansiosta oli onnenpotku, joka antaa talkoolaisille luottoa toivottaa teidät kaikki tervetulleeksi jälleen 5.3.2017!

Euroloppet Suomi Racer

Suomi Racer

 

Squeezy

Etsi sivustolta

Hiihdon kaverit

 • Jämi Hiihtoputki
 • Paippi
 • Kooveen suunnistusjaosto
 • Suksihionta.fi
 • Finlandia
 • Vahterusring
 • Jämi
 • Suomi Euroloppet Racer
 • Safari Hotelli Paljakka
 • Tervahiihto
 • Jämi42
 • Vesileppis
 • Startex
 • Squeezy
 • Vuokatti-Hiihto

Hiihdon Youtube löytö

Pirkan Kierroksen

toimintaa tukevat

Jsport-logo 
Sivuston ylläpitoa
tukemassa