68. PIRKAN HIIHTO Sunnuntaina 3.3.2024 JA PIRKAN REPPUHIIHTO LAUANTAINA 9.3.2024

Tarkemmat tiedot matkavaihtoehdoista sekä niiden lähtöajat löydät rullaamalla sivun alas ja valitsemalla haluamasi matkan. Tapahtumainfo -sivulta löydät tiedon hintaportaista, kuljetuksista ja muusta hyödyllisestä tapahtumaan liittyen.

Yksi legendaarisimmista laturetkistä Suomessa hiihdetään vuosittain maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina Kankaanpään Niinisalosta Tampereen Teivoon. 90 kilometrin täysmatkan lisäksi on mahdollista hiihtää myös Retki-Pirkka 52 km (p/v) Niinisalosta Kyröskoskelle ja Puoli-Pirkka 45 km (p/v) Hämeenkyrön lentokentältä Teivoon. 90 km päämatkan voi suorittaa myös viestihiihtona Neliveto-sarjassa. Lauantaina, viikko Pirkan jälkeen järjestetään omahuoltoperiaatteella, ilman ajanottoa Pirkan Reppuhiihto. Reppuhiihdossa on myös ensimmäistä kertaa mukana 52 km pitkä puolimatka sekä neliveto.

Tapahtuman järjestää Pirkan Hiihto ry. Lauri ”Tahko” Pihkalan ja Erkki Palolammen ideoima Pirkan Hiihto hiihdettiin ensimmäisen kerran vuonna 1955. Tapahtuma on järjestetty vuotta 2014 ja 2021 lukuun ottamatta joka vuosi, vaihtelevista lumitilanteista huolimatta. 2017 ja 2020 hiihdettiin vain Reppuhiihto, joihin molempiin osallistui noin 300 hiihtäjää. 2000-luvun ennätysvuosi oli 2013, jolloin upea, pitkään jatkunut hiihtotalvi toi laduille yli 3500 hiihtäjää.

MATKAT & REITIT

Pirkan Hiihto 90 km on laturetkien kuningas. Yli 60-vuotinen historia, sadattuhannet erilaiset tarinat ja osallistujat jopa kolmessa sukupolvessa kertovat olennaisen osan. Tämä on kokeiltava ja koettava!

Lähtölaukaus kajahtaa Niinisalon varuskunnassa Kankaanpäässä perinteisen hiihtotavan hiihtäjille klo 7.00 ja vapaan tyylin valinneille klo 11.00. Matkan varrella on 12 huoltopistettä.  Reitin alkuosa on profiililtaan melko tasainen, vaativimmat nousut ovat Kyröskosken jälkeen ja Rokkakoskella. Etenkin Rokkakosken nousut ovat hiihtäjien keskuudessa käsite. Kyröskosken koulun huoltopisteen jälkeen reitillä on noin 1 km kävelyosuus. Maali Teivon Raviradalla suljetaan klo 20.00.

Sarjat: 

Miehet yleinen / 40v / 50v / 60v, perinteinen/vapaa

Naiset yleinen / 40v  / 50v, perinteinen

Naiset yleinen / 40v, vapaa

Ikäraja 18 v

Pirkan Hiihto on Pirkan Kierroksen osasuoritus.

Puoli-Pirkka on nimensä mukaisesti hiihtomatka Pirkan Hiihdon puolimatkan patsaalta Teivossa sijaitsevaan maaliin. Satoja osanottajia keräävä Puoli-Pirkka hiihdetään samanaikaisesti Pirkan Hiihdon kanssa.

Lähtö Hämeenkyrön lentokentältä tapahtuu perinteisellä hiihtotavalla klo 10.00 ja vapaalla klo 14.00. Matkan varrella on seitsemän huoltopistettä. Puoli-Pirkan maali Teivon Raviradalla suljetaan klo 20.00

Sarjat: Naiset, perinteinen/vapaa, Miehet, perinteinen/vapaa, Tytöt 12-18v, perinteinen/vapaa, Pojat 12-18v, perinteinen/vapaa Ikäraja 12v.

Niinisalosta Kyröskosken koululle kulkeva 52 kilometrin mittainen Retki-Pirkka on vaihtoehdoistamme helppomaastoisin. Tasaisissa kangasmaastoissa kulkeva Retki-Pirkka sopii mainiosti ensikertalaiselle ja nautiskelijalle.

Lähtö tapahtuu Niinisalon varuskunnasta, Kankaanpäästä yhdessä koko-Pirkan osallistujien kanssa: perinteinen hiihtotapa klo 7.00 ja vapaa hiihtotapa klo 11.00.
Reitin varrella on viisi huoltopistettä. Maali Kyröskosken koululla suljetaan klo 18.00.

Sarjat: perinteinen/vapaa, Ikäraja 12v.

Reppuhiihto hiihdetään lauantaina 9.3.2024. Reppuhiihdossa ei ole sarjajakoa, hiihtotyyli on vapaasti valittavissa ja aikaa ei oteta. Tampereen Keskustorilta, vanhan kirkon edestä lähtee bussi Niinisaloon klo 4.45 ja Teivon raviradan parkkipaikalta klo 5.00. Osanottomaksuun sisältyviin bussikuljetuksiin ei tarvitse erikseen ilmoittautua.

Lähtöaika Niinisalosta on klo 6:00-8.00 välillä. Tällöin on mahdollista myös jälki-ilmoittautuminen.

Kyröskoskella on tapahtuman ainoa mehupiste (vettä, mehua ja urheilujuomaa), joka suljetaan klo 14.30. Tämän lisäksi reitin varrella on tarkastuspiste, jossa on tarjolla mehua ja urheilujuomaa. Matkan varrella on maksullisia kioskeja/ hiihtomajoja avoinna mm. Jämillä, Vatulassa ja Kyröskoskella.

Reppuhiihdon maali sijaitsee Lamminpään ulkoilumajalla (Velodromintie 45) ja se suljetaan klo 20. Maalissa on tarjolla juomaa ja sauna on kuumana koko päivän.

Reppuhiihdossa on tarjolla myös puolimatka 52 km (Niinisalo – Kyröskoski) sekä neliveto.

Hiihtotyyli perinteinen tai vapaa, ikäraja 18 vuotta. 90 km Reppuhiihto on Pirkan Kierroksen osasuoritus.

Viestisarjassa vähemmänkin harjoitelleet pääsevät nauttimaan Pirkan unohtumattomista tunnelmista! Kahden – neljän hengen joukkue jakaa 90 kilometrin matkan vapaasti itsellenne sopiviin osuuksiin. Joukkueen tulee itse huolehtia kuljetuksista vaihtoalueille. Järjestäjän normaalit kuljetukset lähtöalueille ovat käytettävissä. Yksi starttaa Niinisalosta, yksi ylittää maaliviivan Teivossa ja kaikki palkitaan ansiokkaasta suorituksesta mitalein.

Lähtö Niinisalon varuskunnasta, Kankaanpäästä: perinteinen hiihtotapa klo 7.00 ja vapaa hiihtotapa klo 11.00.
Maali Teivon Raviradalla suljetaan klo 20.00.

2-4 hengen joukkueet, vapaavalintaiset hiihtomatkat, sarjoina perinteinen/vapaa. Alle 12-v voivat osallistua huoltajan seurassa. Ilmoittautuminen poikkeuksellisesti vain ennakkoon nelivetoon tarkoitetulla lomakkeella.

Järjestäjät varautuvat mahdollisiin epävakaisiin lumiolosuhteisiin jo etukäteen. Vuonna 2016 ja 2017 olemme järjestäneet Reppu-Pirkan reittimme lähtöpäässä, Niinisalon ja Jämin hienoissa kangasmaastoissa, missä lunta kaikista varmimmin löytyy. Mikäli lumitilanne sitä edellyttää voidaan tapahtuma toteuttaa Kangas-Pirkkana, suunnitelma B:n mukaan.