Hiihtokansan odottama juhlapäivä, maaliskuun ensimmäinen sunnuntai eli Pirkan Hiihdon päivä odottaa kuukauden päässä.

– Harmittavaa, että hyvin alkanut Etelä-Suomen hiihtotalvi muuttui tammikuun suojasään ja vesisateiden jälkeen. Se vaikutti luonnollisesti myös Pirkan Hiihdon reittiin, joka ehti olla jo lähes täydeltä pituudeltaan kunnossa, toteaa Pirkan Hiihdon puheenjohtaja Tapio Syrjänen.

-Toivottavasti lunta saadaan lisää. Lähtökohtana on edelleen järjestää 67. Pirkan Hiihto täydellä 90 kilometrin reitillä Kankaanpään Niinisalosta Ylöjärven Teivoon.

Mikäli lunta ei saada reitille riittävästi, varaudutaan kuitenkin aiempien huonolumisten talvien  tapaan järjestämään tapahtuma vaihtoehtoisella ja lyhyemmällä reitillä niillä Pirkan uran osuuksilla, missä lumitilanne on parempi.

-Pyrimme tekemään lopullisen päätöksen tämän vuoden Pirkan Hiihdon toteuttamisesta helmikuun 21. päivä eli vajaa kaksi viikkoa ennen hiihtoa. Ehdoton takaraja päätökselle on maanantai 27. helmikuuta, Syrjänen kertoo.

Ensimmäiseen Pirkan Hiihtoonsa kestävyysvalmentaja Petri Simosen valmennusryhmässä harjoitteleva Annika Pörsti ei ole antanut tammikuun lämpimän jakson juurikaan haitata valmistautumistaan.

Lähiladulle Tampereen Peltolammille hän ei ole nyt päässyt, mutta hiihtotreenit ovat suuntautuneet Lempäälän Hakkariin.

-Siellä on ollut ihan hyvät olosuhteet, viime viikolla tuli hiihdettyä yhteensä viisi tuntia. Sen lisäksi ohjelmassa oli juoksua ja lihaskuntoharjoittelua, hän kertoo.

Hän haluaa haastaa itsensä pitkässä hiihtosuorituksessa ja lähti mukaan ”Tavoitteena Pirkan Hiihto” – projektiin. Motiivina oli myös oppia oikea hiihtotekniikka.

-Mielestäni olen kehittynyt perinteisen tyylin tekniikassa. Ja olen huomannut, miten pitkillä treenilenkeillä oikean tekniikan merkitys vielä korostuu.

-Into on kova ja kuntohan tässä joka tapauksessa kehittyy. Mielellään sen testaisi sitten Pirkan Hiihdossa ja täydellä 90 kilometrin matkalla. Toivotaan, että se järjestyy, hän miettii.

Viime vuonna Pirkan Hiihto keräsi hyvän vastaanoton, kun maaliin hiihti 1 728 osanottajaa. Tapahtuma on järjestetty vuodesta 1955 lähtien joka vuosi, lukuun ottamatta vuosia 2014 ja 2021. Yhdeksän vuotta sitten huono lumitilanne esti tapahtuman järjestämisen, kaksi vuotta sitten korona. Vähälumisina talvina 2017 ja 2020 pystyttiin järjestämään vain Reppuhiihto.

2000-luvun ennätysvuosi oli 2013, jolloin upea, pitkään jatkunut hiihtotalvi toi laduille yli 3 500 hiihtäjää. Pirkan Hiihdon kaikkien aikojen osanottoennätys on vuodelta 1982, 5 443 hiihtäjää.

 

  1. PIRKAN HIIHTO SUNNUNTAINA 5.3.2023 JA PIRKAN REPPUHIIHTO LAUANTAINA 11.3.2023

90 kilometrin täysmatkan lisäksi on mahdollista hiihtää myös perinteisellä tai vapaalla 52 kilometrin Retki-Pirkka Niinisalosta Kyröskoskelle tai 45 kilometrin Puoli-Pirkka Hämeenkyrön lentokentältä Teivoon. 90 km päämatkan voi suorittaa myös viestihiihtona Neliveto-sarjassa.

Omahuoltoperiaatteella, ilman ajanottoa hiihdetään seuraavana lauantaina Pirkan Reppuhiihto. Reppuhiihdossa on toista kertaa mukana 52 kilometrin puolimatka sekä neliveto.

 

Lisätiedot: Pirkan Hiihto ry, puheenjohtaja Tapio Syrjänen 050 588 5332, huoltopäällikkö Jouni Välisalo 045 638 5101