46. PIRKAN SOUTU JÄRJESTETÄÄN LAUANTAINA 27.7. JA RETKISOUTU KESKIVIIKKONA 3.8.2024

Suomen suurin kaupunkisoututapahtuma järjestetään vuosittain heinä-elokuun vaihteessa Tampereen Pyhäjärvellä. Kirkkoveneiden matkan pituus on n.30 kilometriä. Pienveneillä, kajakeilla ja SUP-laudoilla matka on n.16 kilometriä. Tapahtuman järjestää Takon Soutajat ry.

Ensimmäinen Pirkan Soutu järjestettiin vuonna 1979. Vuonna 2024 Pirkan Soudussa järjestetään kirkkoveneiden pitkän matkan SM-kilpailut. HUOM! SM-soutuihin ilmoittautuvien täytyy ilmoittautua myös Starttiin.fi -palvelussa.

Kuntosarjassa soudetaan pienveneillä, mökkiveneillä ja melotaan kajakeilla, kanooteilla ja sup-laudoilla. Lauantaina 27.7. aamupäivällä kilpasarjassa joukkueet kilpailevat omilla veneillään. Iltapäivällä Toisessa Aallossa puolestaan soutavat yksittäisistä soutajista kootut venekunnat.

Tiedoksi: Tres Hombres tarjoaa kajakkeja vuokralle Pirkan Soutuun edulliseen hintaan 20€ / hlö. Varaukset ja tiedustelut info@treshombres.fi, 0405047777. Kajakin saa lähtöpaikalta Takon soutajien vajalta.

Pirkan Soudun jälkeen, keskiviikkona 3.8. on ajanotottoman Retkisoudun vuoro. Retkisoutuun voi osallistua pien- tai kirkkoveneellä. Tarjolla on myös yksittäisiä kirkkovenepaikkoja.

Lisätietoja soutumatkoista löydät vierittämällä sivun alareunaan reittikartan alapuolelle ja valitsemalla matkan. Soudun tapahtumainfo-sivulta löydät lisätietoa mm. ilmoittautumisesta, osanottomaksuista, kisamateriaalista ja tapahtumapaikasta.

MATKAT & REITIT

 Miesten ja naisten yksinsoudussa sekä miesten, naisten ja sekaparien parisoudussa ja vuorosoudussa voi kussakin valita ikäsarjat alle 18v, alle 23v, yleinen, 40v, 50v, 60v ja 70v.  Kaikki sarjat perustetaan aina, mikäli sarjaan on ilmoittautunut yksikin venekunta.

Pienveneiden startti tapahtuu Tampereen Soutukeskuksen (os. Hatanpäänkatu 6) rannasta klo 9.30 porrastettuna kuuteen eri lähtöön. Starttiviivalle järjestäytyvät aluksi pienpuuveneiden parisoutajat, näiden jälkeen vuorosoutajat ja näiden jälkeen yksinsoutajat.  Eri lähtöjen välissä käytetään ainoastaan ryhmittymiseen tarvittava aika, startti tapahtuu heti kun veneet on saatu lähtöviivalle.

Soutureitti (16 km) kulkee Hatanpään Soutukeskuksen edustalta

Lähdössä jaetaan omiin pulloihin urheilujuomaa ja maalissa tarjoillaan kaikille osallistujille keittolounas.

Puuveneiden soutujen suoritus lasketaan Pirkan Soudun suoritukseksi ja Pirkan Kierroksen osasuoritukseksi.

Tästä linkistä pääset tutustumaan soutujen kilpailukutsuun.

Pienveneille ja mökkiveneille on omat kuntosoutusarjat.  Pienveneet, samoin mökkiveneet, joissa on enemmän kuin yksi soutaja, luetaan kuuluvaksi kuntosoutusarjaan. Kuntosoutusarjoissa matkana on 16 kilometriä.

Pienveneiden startti tapahtuu Tampereen Soutukeskuksen (os. Hatanpäänkatu 6) rannasta klo 9.30 porrastettuna viiteen eri lähtöön. Starttiviivalle järjestäytyvät aluksi coastal soutajat, sen jälkeen pienpuuveneiden parisoutajat, näiden jälkeen vuorosoutajat ja näiden jälkeen yksinsoutajat. l Eri lähtöjen välissä käytetään ainoastaan ryhmittymiseen tarvittava aika, startti tapahtuu heti kun veneet on saatu lähtöviivalle.

Soutureitti (16 km) kulkee Hatanpään Soutukeskuksen edustalta Viikinsaaren ympäri  Reitti kierretään kahdesti, paitsi alle 23-vuotiaiden sarjoissa vain kerran (8 km).

Lähdössä jaetaan omiin pulloihin urheilujuomaa ja maalissa tarjoillaan kaikille osallistujille keittolounas.

Kuntosarjojen suoritus lasketaan Pirkan Soudun suoritukseksi ja Pirkan Kierroksen osasuoritukseksi.

Tässä pitkän matkan melonnassa testataan ajanoton myötä mitä retkimelonnassa kokemusta saanut oikeasti osaa ja jaksaa.

Pienveneiden startti tapahtuu Tampereen Soutukeskuksen (os. Hatanpäänkatu 6) rannasta klo 9.30 porrastettuna viiteen eri lähtöön. Starttiviivalle järjestäytyvät aluksi coastal soutajat, sen jälkeen pienpuuveneiden parisoutajat, näiden jälkeen vuorosoutajat ja näiden jälkeen yksinsoutajat. Näiden lähtöjen jälkeen ovat vuorossa kuntosoutusarjat ja melojat. Eri lähtöjen välissä käytetään ainoastaan ryhmittymiseen tarvittava aika, startti tapahtuu heti kun veneet on saatu lähtöviivalle.

Reitti (16 km) kulkee Hatanpään Soutukeskuksen edustalta Viikinsaaren ympäri. Reitti kierretään kahdesti, paitsi alle 23-vuotiaiden sarjoissa vain kerran (8 km).

Lähdössä jaetaan omiin pulloihin urheilujuomaa ja maalissa tarjoillaan kaikille osallistujille keittolounas.

Melontasarjojen suoritus lasketaan Pirkan Soudun suoritukseksi ja Pirkan Kierroksen osasuoritukseksi.

SM-Kirkkovenesarjoissa on miehet- ja naiset-sarjojen lisäksi myös sekasarja (vähintään 7 soutajista naisia). Kirkkoveneiden kilpasarjat starttaavat lauantaina 27.7. klo 10.15. Kärkijoukkueet kisaavat tosissaan Suomen parhaan kirkkovenejoukkueen maineesta, mutta järvenselälle mahtuu myös ne joukkueet, joille pääasiana on vauhdin sijaan samassa veneessä olemisen nautinto. Mikäli innostut keräämään kokonaisen joukkueen mukaan kisaan, voit tiedustella vuokraveneitä toimistostamme. Starttiin kootaan myös järjestäjän puolesta kirkkovenekuntia yksittäisistä soutajista. Tämän lisäksi ylläpidämme soutajapankkia, eli välitämme yksittäisiä soutajia joukkueiden miehistöjen täydentämiseksi.

Soutureitti kulkee

Lähdössä jaetaan omiin pulloihin urheilujuomaa ja maalissa tarjoillaan kaikille osallistujille keittolounas.

Kirkkovenelähdön suoritus lasketaan Pirkan Soudun suoritukseksi ja  Pirkan Kierroksen osasuoritukseksi.

Kirkkoveneiden Toisessa Aallossa vuokraamme Suomen parhaimmilta kirkkovenejoukkueilta heidän upeat kiiturinsa ja istutamme peräsimen päähän asiantuntevan perämiehen. 14-henkiset miehistöt kerätään yksittäisistä soutajista, tietenkin kaverukset samaan veneeseen sijoittaen. Kokonaiset 12-14-henkiset joukkueet saavat itselleen halutessaan koko veneen ja perämiehen. Kirkkoveneitä on rajatusti, joten ilmoittautuminen kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Etenkin kokonaisten joukkueiden kannattaa olla yhteydessä sähköpostitse toimistoomme jo keväällä, jolloin voidaan erikseen sopia ”salaisista” soututreeneistä ennen kisaa. Kuten aamupäivän kirkkovenesarjassa, myös Toisessa Aallossa on ajanotto.

Soutureitti kulkee

Lähdössä jaetaan omiin pulloihin urheilujuomaa ja maalissa tarjoillaan kaikille osallistujille keittolounas.

Toisen Aallon suoritus lasketaan Pirkan Soudun suoritukseksi ja Pirkan Kierroksen osasuoritukseksi.

Retkisoutu järjestetään keskiviikkona 3.8.2024 ja siinä nautiskellaan vesillä kirkkoveneillä ja pienveneillä ilman ajanottoa. Matkan pituus riippuu veneestä ja sen tulee olla vähintään sama kuin varsinaisena soutupäivänä samalla kalustolla soudetaan. Retkisoudussa myös pienveneillä on mahdollisuus lähteä kiertämään alkuperäinen reitti. Arkipäivään siirretyn Retkisoudun toimintaperiaate on tuttu erilaisista laturetkistä ja haastepyöräilyistä. Kukin venekunta saa matkalle mukaan oman venekortin, soutaa keskiviikon aikana omalla ajallaan ja omalla vastuullaan ja kuittaa suorituksensa jälkikäteen Takon Soutajien toimistoon Soutukeskuksessa. Soutukortteja luovutetaan Soutukeskuksessa klo 8-17 välisenä aikana (etukäteen postitus on mahdollista). Retkisoutupäivänä muodostetaan myös kirkkovenekuntia yksittäisistä ilmoittautuneista. Heillä valittavanaan on sekä aamulähtö klo 9 tai iltapäivälähtö klo 17. Järjestäjän kirkkovenepaikkaa haluavan kannattaa ilmoittautua elokuun 1. päivään mennessä.