Oma Pirkan hiihtoon valmistautumiseni on tapahtunut tänä vuonna Ylläksen maisemissa. Lomaviikko tarjosi mahdollisuuden muutamiin hiihtopäiviin tunturien keskellä. Johtuikohan aurinkoisesta säästä ja pikkupakkasista, mutta laduilla tuli vastaan huomattavan paljon ulkomaalaisia turistiryhmiä. Monista huomasi, että sukset olivat kenties ensimmäistä kertaa jalassa eikä ulkoiluvarusteetkaan olleet ihan maastohiihtoon tarkoitettua. Silti kasvoilla loisti ilo ja liikkumisen riemu. Latukahviloissa puolestaan kuuli useita kieliä. Osa ulkomaalaisista hiihtäjistä oli hyvinkin aktiivisia liikkujia, jotka olivat tulleet Lappiin nimenomaan olosuhteiden takia. He jaksoivat kehua olosuhteita, maisemia ja hiihtokansaa.

Jäin miettimään alkuviikon kohtaamisteni ja havaintojeni jälkeen sitä, osaanko arvostaa sitä, mitä lähellä on. Kulunut talvi ei ole eteläisessä Suomessa ollut helppo aktiivihiihtäjälle, mutta siitä huolimatta aina joitakin latuja on löytynyt. Välillä on ehkä joutunut hiihtämään lyhempää ja paremmassa kunnossa olevaa kierrosta useamman kerran, mutta lunta on kuitenkin ollut. Sama liittyy tämänvuotiseen Pirkan hiihtoon. Vaikka emme nyt pääse perinteiselle reitille, on edessä kuitenkin 70 kilometriä tai 40 kilometriä hoidettuja ja meille hiihtäjille hyviksi tehtyjä reittejä tutuilla kulmilla. Pirkan hiihtoa ei ole tarvinnut peruuttaa, vain matka on lyhentynyt ja reitti muuttunut. Hiihtämisen ja liikkumisen ilo löytyvät lopulta itse liikkumisesta, luonnosta ja kanssahiihtäjistä. Nämä kaikki ovat läsnä tämänkin vuoden Pirkassa.

Kirkkovuodessa vietetään parhaillaan paastonaikaa. Tämä jakso on ennen kaikkea mahdollisuus pysähtyä olennaisen äärelle. Luterilaisen kirkon omassa, tämän vuoden paastokalenterissa on maaliskuun ensimmäiselle sunnuntaille osuva psalmin sana: ”Herra, sinä olet laupias, muista minua, osoita ikiaikaista hyvyyttäsi.” (Ps.25:12). Tähän huokaukseen saa liittyä aina uudestaan myös tänään. Erilaisten varjojen alla, elämä tarjoaa myös hyvää. Sitä saamme kokea myös Kangas-Pirkan reiteillä. Koska se ei ole itsestään selvää, on siitä syytä olla kiitollinen.

Hyvän mielen hiihtoa Sinulle toivoen

Olli-Pekka Silfverhuth

Pirkan pappi