Perinteiset Pirkan Hiihdon päätösjuhlat päästiin pitämään kolmen vuoden tauon jälkeen. Etelä-Suomen huonot lumitalvet ja korona olivat vain muisto, kun 66. Pirkan Hiihdon järjestelyväki ja joukko palkittuja hiihtäjiä kokoontui yhteiseen tapaamiseen Hämeenkyrön Heiskan juhlatalolle.

Olosuhteet 66. Pirkan Hiihdossa sunnuntaina 6. maaliskuuta, kuten myös vielä seuraavan lauantain Reppuhiihdossa olivat hienot. Se innosti hiihtokansan mukaan ja maaliin saatiin yhteensä 1 728 hiihtäjää. Paljon järjestäjien ennakko-odotuksia enemmän!

 

”Kun tammikuu toi reilusti lunta, saatiin pitkiä osuuksia valmista latua Pirkan uralla. Helmikuussa Niinisalon mittausasemalla saavutettiin lähes 70 sentin lumensyvyys. Kun vielä koronarajoituksia alettiin purkaa helmikuun alkupuolella, päästiin hiihdon valmisteluihin täydellä teholla”, taustoittaa Pirkan Hiihdon puheenjohtaja Tapio Syrjänen.

Osanottomäärän ohella ladulle riitti myös luistoa. Perinteisen tyylin 90 kilometrillä Niko Nättinen löi loppuajallaan 4.10,14 Teemu Lemmettylän entisen ennätysajan vuodelta 2012. Anne-Kristiina Visuri paransi vielä enemmän naisten täysmatkan vapaan tyylin Susanna Nevalan vuoden 2005 ennätysaikaa. Uusi ennätys on nyt 4.12,56.

”Loistoa näkyi kaikkien maaliin tulleiden kasvoilla. Hienot kirikamppailut hiihtokaverin kanssa ja riemun kiljahdukset maaliviivalla olivat usein toistuvia vielä Teivon hämärtyvässä illassakin. Ja vielä yksi loistava suoritus, jonka takana on rutinoitunut hiihtotapahtumamme tekijäjoukko monissa eri tehtävissä. Tämän joukon taidot eivät ruostu parissa vuodessa, paremminkin hioutuvat entistä täydellisemmiksi” osoittaa Syrjänen kiitoksensa sekä hiihtäjille että talkooväelle.

 

Päättäjäisillan aikana 90-kilometrinen hiihdettiin kerran jos toisenkin uudestaan. Kokemuksistaan olivat kertomassa muun muassa hiihtokuninkaat eli 50 kertaa hiihtäneet Simo Rivala (hiihtokuningas numero 24), Jouko Haavisto (25) ja Kari Kaasalainen (16).

Järjestelypuolelta mukana oli kaksi suorastaan legendaa. Terttu Forsell oli mukana yhteensä 35 vuoden ajan Julkujärvellä, viimeisinä vuosina Topin Tuvalla. Nyt hän on jättämässä vetovastuun nuoremmille. Viljo Veijalainen toimi puolestaan 44 vuotta huoltopäällikkönä aina vuoteen 2012 asti. Molemmat olivat itseoikeutetusti paikalla päätöstilaisuudessa.

Talkooväestä Terttu Forssell palkittiin Pirkan Hiihdon kultaisella, Jukka Tulppo hopeisella ja Seppo Vuorinen pronssisella ansiomitalilla.

 

Uusia hiihtokuninkaita eli peräti 50 kertaa täysmatkan suorittaneita ei tänä vuonna tullut. Heitä on nyt 25. Ensi kevättalvella heitä kuitenkin tultaneen kruunaamaan taas lisää.  Sen sijaan muita ”tasakertalaisia” Teivon maaliin hiihti useita.

Tämän vuoden tapahtuma oli Pirkan Hiihdon perustajan Tahko Pihkalan sanoin ”hiihtokauden päätössävelmä” jo 40. kerran Ola Ritalalle, Kalevi Lajuselle, Jarmo Tahkokorvelle ja Arttu Myllynpäälle.

30 kertaa saivat täyteen Timo Koivisto, Risto Sulankivi, Jukka Sarasoja, Timo Niinimäki ja Pekka Piippo.

Kunniahiihtäjien eli 25 kertaa täysmatkan suorittaneiden lukumäärä on jo kunnioitettava: miehiä 798 ja naisia 33. Oman mustakeltaisen numerolapun seuraavaan hiihtoon saa miehistä Ensio Lepistö ja naisten punamustan numeron Heli Matikainen ja Päivi Niemi. He ovat siis vuoden 2022 Pirkan Hiihdon tuoreet kunniahiihtäjät.

 

Kaksi Pirkan Hiihdon huipputekijää. Terttu Forsell oli mukana 35 vuoden ajan Pirkan hiihtäjien huoltajana ja huollon vastuuhenkilönä Julkujärvellä, viimeisinä vuosina Topin Tuvalla. Viljo Veijalainen toimi puolestaan 44 vuotta huoltopäällikkönä aina vuoteen 2012 asti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Timo Koivistolle ja Risto Sulankivelle tämän vuoden 66. Pirkan Hiihto oli 30. suoritus.

Ola Ritala, Arttu Myllynpää, Jarmo Tahkokorpi ja Kalevi Lajunen saivat täyteen 40 Pirkan Hiihdon täysmatkaa tänä vuonna.