67. Pirkan Hiihto pystytään järjestämään, mutta normaalireitin sijasta Kangas-Pirkkana Kankaanpään, Jämijärven ja Ikaalisten alueella, missä lumitilanne on parempi kuin reitin loppupäässä. Samalla hiihtomatka lyhenee, mutta kuitenkin vain 20 kilometrillä, kun matkaa kertyy 70 kilometriä.
-Kisakeskuksena toimii Jämin Hiihtokeskus, missä on hiihdon lähtö ja maali. Hiihtäjät lähtevät matkaan liukuvalla lähdöllä aamuseitsemästä yhdeksään. Hiihtäjille otetaan aika, mutta kaikki hiihtävät samassa sarjassa, eikä palkintoja nopeimmille tänä vuonna jaeta. Tyyleinä on sekä perinteinen että vapaa, kertoo Pirkan Hiihdon puheenjohtaja Tapio Syrjänen.
Hiihtotalven alku näytti hyvältä myös laturetkien järjestämisen kannalta aina tammikuun alkupäiviin. Sen jälkeen kuukauden lämmin jakso vesisateineen sulatti lumet lähes täysin myös Pirkan uralta.
-Viime päivien lumisateet takasivat sen, ettei Pirkan Hiihtoa tarvinnut kokonaan perua. Niin paljon lunta ei reitille kuitenkaan tullut, että pystyttäisiin hiihtämään perinteisellä reitillä ja 90 kilometrin mittaisena. Erityisesti Hämeenkyrön vaiheilla lunta ei ole riittävästi suksien alle.
Jämiltä hiihtäjät suuntaavat normaalireittiin nähden takaisin päin Kuninkaanlähteelle ja kohti Niinisaloa. Sitten takaisin Kuninkaanlähteelle, Jämille, Varpeelle ja edelleen Vatulaan, joka on lähin kohde Tampereen suuntaan tämän vuoden Pirkan Hiihdossa. Vatulasta hiihtäjät suuntaavat takaisin Varpeelle ja maaliin Jämille.
-Puoli-Pirkkakin on ohjelmassa. Se on tänä vuonna noin 40 kilometrin mittainen reitillä Jämi-Niinisalo-Jämi, Syrjänen kertoo.
Uusi hiihtokuningas tulossa
Pirkan Hiihdon 50 hiihtoa suorittaneita hiihtokuninkaita on nyt 25. Tänä vuonna joukkoon maaliin hiihtäessään liittyy Martti Petäjä Ikaalisista.
Hän hiihti ensimmäisen Pirkan Hiihtonsa vuonna 1970. 25-kertainen kunniahiihtäjä hänestä tuli vuonna 1995.
-Tämän talven hiihtokilometrejä en ole sen paremmin laskenut, niitä on jotakin 200 ja 500 välillä. Yksi 50 kilometrin treeni on kuitenkin Pirkan Hiihtoa ajatellen tullut tehdyksi.
-Viipyilen suksilla tunnin ja kahden tunnin välillä kerrallaan. Olen pikemmin sellainen hiihtelijä kuin hiihtäjä, Martti Petäjä, 74 kertoo.
-Siskon mies houkutteli aikanaan lähtemään mukaan. Metsurin työt antoivat hyvän pohjakunnon, varmaankin 15 kertaa oli sellaisia, ettei takana ollut yhtään hiihtokilometriä.
-Onhan se vetänyt välillä vähän ventiksi matkan aikana, mutta aina paikat kuitenkin ovat tottuneet.
Ja välillä matkan aikana voi keljuttaa, jos sukset lipsuu. Sitten kun pääsee alamäkeen, niin taas mennään, hän nauraa.
Matka on taittunut vuosien varrella monesti tuttujen kavereiden kanssa.
-Parasta on kuitenkin mennä ihan omaa tahtia, koska vauhtihan se tappaa, ei matka.
Kahdesti täysmatka taittui alle kuuden tunnin. Puusuksien aikaankin kerran ajassa 6.15.
-Nyt nuo omat nopeimmat ajat tuntuvat hurjilta.
-Onhan tämä sellainen tavoite ja kuntotesti, ettei ihan rapakuntoon itseään päästä. Hienointa on sitten heti hiihdon jälkeen jo saunassa se palautumisen tunne, kun on urakasta suoriutunut, tuleva hiihtokuningas miettii.
67. PIRKAN HIIHTO SUNNUNTAINA 5.3.2023
Ohjelmassa 70 kilometrin Kangas-Pirkan lisäksi 40 kilometrin Puoli-Pirkka Jämi-Niinisalo-Jämi. Huoltopisteet: Kuninkaanlähde (mennen tullen) – Jämi – Varpee – Vatula – Varpee. Linja-autokuljetukset aamulla Tampereelta ja hiihdon jälkeen takaisin.
Ilmoittautumiset netissä 27.2. asti, jälki-ilmoittautuminen ja numeroiden nouto (mitään numeroita ei ole postitettu) Teivossa 4.3. (klo 15-18) ja Jämillä 5.3. klo 5:30-9 alkaen.
Reppuhiihto pyritään järjestämään normaalisti lauantaina 11.3. Päätösreppuhiihdon järjestämisestä ja reitistä tehdään ma 6.3.
Lisätiedot: Pirkan Hiihto ry, puheenjohtaja Tapio Syrjänen 050 588 5332, huoltopäällikkö Jouni Välisalo 045 638 5101