Perinteisen Pirkan Hiihdon ladut odottavat hiihtäjiä vajaan kuukauden päästä. Tänä vuonna jo 68. kerran, sillä ensimmäinen Pirkan Hiihto järjestettiin vuonna 1955.

Leutoihin viime vuosiin verrattuna lumitilanne ja reitin kunto Kankaanpään Niinisalon ja Ylöjärven Teivon välillä on ollut jopa poikkeuksellisen hyvä. Luvassa on siis hyvinkin tapahtuman perustajan Tahko Pihkalan sanoin ”suurenmoinen hiihtokauden päätössävelmä”.

”Koko 90 kilometrin reitti on hiihdettävässä kunnossa.  Jäätynyttä pohjaa päästiin ajamaan jo marraskuusta lähtien ja lumitilanne reitin varrella on ollut hyvä.  Eikä haittaa, vaikka vielä tulisi suojakelejäkin ja nythän on luvassa pitkä pakkasjakso”, iloitsee Pirkan Hiihdon johtokunnan jäsen Matti Äijö.

Ikaalislainen, reitin läpikotaisin tunteva Äijö valmistautuu omaan 47. hiihtoonsa ja iloitsee hiihdon suosiosta.

”Suksikauppa käy vilkkaana ja ovathan nykyvälineet niin vaivattomia. Korona-ajan positiivinen vaikutus oli taas se, että ihmiset innostuivat liikkumaan ulkona luonnossa. Monille jäi tästä päälle innostus hiihtoon.”

Edellisten talvien oikuttelu ja vähälumisuus on saanut monet siirtämään ilmoittautumistaan lähemmäksi itse tapahtumaa. Ennakkoilmoittautuneita on silti kuukautta ennen tapahtumaa runsaat 800.

”Tuhannen hiihtäjän raja rikkoutuu aivan varmasti. 1500 olisi sellainen mukava määrä. Hyvän hiihtotalven myötä tullut suuri osanottajamäärä on jo sinänsä hieno asia, mutta takaa myös järjestäjälle taloudellista jatkuvuutta tuleviin vuosiin”, Matti Äijö toteaa.

 

Kolme uutta hiihtokuningasta

Uusia hiihtokuninkaita on luvassa tämän vuoden tapahtumassa. Täydeltä matkalta maalin saavuttaessaan Jorma Heikkinen Hämeenkyröstä, sekä Seppo Niemi ja Olavi Halttunen Tampereelta saavat 50 suoritusta täyteen.

Seppo Niemi lähtee matkaan 700 hiihtokilometrin pohjilta. Hän asuu Tampereen Haukiluomassa, joten Pirkan Hiihdon loppukilometrien latu-ura on kotiovelta vain muutaman kilometrin päässä.

”Kyllä tarkoitus olisi tehdä tänäkin vuonna se reissu. Kunhan läpi taas pääsee, se on pääasia. Aika on ollut jo pitkään sivuseikka”, kertoo vuonna 1992 neljässä ja puolessa tunnissa 90 kilometrisen sivakoinut 75- vuotias Pirkan hiihtäjä.

Kaikki alkoi vuonna 1971, kun muutama Lielahden Kipinässä kilpahiihtoa harrastanut nuorukainen innostui lähtemään mukaan. Kokemus oli sen verran mukava, että Seppo Niemi jäi koukkuun. Väliin on jäänyt vain yksi tapahtuma sairastumisen vuoksi sekä Pirkan Hiihdon peruutusvuodet koronan ja huonon luomitilanteen takia.

Oman kunniahiihtäjän mustakeltaisen numerolapun hän saavutti vuonna 1996. Silloin tuli täyteen 25 Pirkan Hiihtoa.

”Paljon on muuttunut vuosien varrella. Koulun lattialla nukuttiin alkuvuosina ennen lähtöä ja sitten puusuksilla matkaan. Kaikki on muuttunut: välineet, ladut ja itse tapahtumakin”, tuleva hiihtokuningas mietiskelee.

Niemen lisäksi 50 Pirkan Hiihtoa saavat täyteen tänä vuonna maalilinjan ylittäessään Jorma Heikkinen Hämeenkyröstä ja Olavi Halttunen Tampereelta. Ennen tulevia hiihtokuninkaita heidän lukumääränsä on 26. Ensimmäiset hiihtokuninkaat kruunattiin vuonna 2004.

Kunniahiihtäjiä eli 25 täysmatkaa suorittaneita on yhteensä 838. Heistä miehiä on 805 ja naisia 33. Ensimmäiset kunniahiihtäjät kruunattiin vuonna 1979. Naisten sarja tuli Pirkan Hiihdon ohjelmaan vuonna 1973.

 

  1. PIRKAN HIIHTO SUNNUNTAINA 3.3.2024 JA PIRKAN REPPUHIIHTO LAUANTAINA 9.3.2024.

Sarjat: Pirkan Hiihto 90 km, Retki-Pirkka 52 km, Retki-Pirkka 2007-2012 syntyneet, Puoli-Pirkka 45 km, Puoli-Pirkka 2007-2012 syntyneet, Neliveto/joukkue      

Reppuhiihto 90 km, Puoli-Reppuhiihto 52 km, Reppuhiihto Neliveto

 

Lisätiedot: Pirkan Hiihto ry, puheenjohtaja Tapio Syrjänen 050 588 5332, huoltopäällikkö Jouni Välisalo 045 638 5101