Uusi reaaliaikainen hiihtäjien seuranta on luvassa tulevassa 65. Pirkan Hiihdossa maaliskuun alussa. Tämä toteutuu, mikäli lumipeite lähiviikkoina kasvaa sellaiseksi, että Niinisalon-Ylöjärven Teivon välisellä perinteisellä 90 kilometrin reitillä, tai edes sen osalla, pystytään hiihtämään.

Hiihtäjän etunumeron siru ottaa hänelle aikaa ja tulokset siirtyvät nettiin nopeasti. Ladun varren lukijalaitteistot välittävät tämän tiedon.

-Tämä on merkittävä parannus kaikille. Me järjestäjät tiedämme nyt heti lähtijöiden määrän ilmoittautuneista ja voimme välittää sen huoltopaikoille. Kyröskoskella saamme hiihtäjille nyt väliajat ja Retki-Pirkan maalintuloajat, kertoo Pirkan Hiihdon huoltopäällikkö Jouni Välisalo.

-Myös hiihtäjien omat huoltajat tietävät nyt seurantajärjestelmällä, missä oma huollettava etenee. Teivon maalissa on tv-kamerat, joten maaliintulo on seurattavissa myös netissä.

Ajanoton uusiutumisen ohella uutena odottaa Hietaniemen sahan huoltopiste Hämeenkyrössä, mikä korvaa Rokkakosken huoltopisteen. Sen jälkeen kokonaan uutena on kevythuoltopiste Äkönmaalla.

Kun talkooväkikin on valmiina, mietityttää vain tulevien viikkojen lumitilanne. Heikkoja lumitalvia on toki sattunut useita Pirkan Hiihdon yli kuuden vuosikymmenen historiassa. Vähälumisuuden takia reittiä jouduttiin ensimmäisen kerran muuttamaan vuonna 1990, jolloin matka lyheni 70 kilometriin.

Ainoan kerran Pirkan Hiihto jouduttiin perumaan 60-vuotisjuhlahiihdon kynnyksellä vuonna 2014, kun lunta ei ollut reitillä ollenkaan. Kolme vuotta myöhemmin varsinainen Pirkan Hiihto jouduttiin perumaan, mutta viikkoa myöhemmin Reppuhiihto pystyttiin järjestämään tosin lyhennetyllä 60 kilometrin reitillä.

Viimeisin erityisen hyvä lumitalvi reitin alueella oli 2012-2013. Silloin Pirkan Hiihto innosti mukaan 3 500 hiihtäjää. Viime vuonna mukaan lähti 1 817 hiihtäjää.

-Helmikuun puolivälin vaiheilla teemme päätöksen, pystymmekö tapahtuman järjestämään täysimittaisena tai edes lyhyempänä reitin lähtöpäässä.

-Lähtöpaikka olisi lyhyemmässäkin hiihdossa perinteinen Niinisalo ja suuntautuisi sitten Jämille. Lunta pitää olla niin paljon, että Jämiltä voidaan vielä jatkaa ja käydä kääntymässä joko Hämeenkyrön lentokentällä tai Ulvaanharjulla, Jouni Välisalo kertoo vaihtoehdoista.

  1. Pirkan Hiihto järjestetään sunnuntaina 1.3. ja Pirkan Reppuhiihto lauantaina 7.3. Pirkan Hiihto avaa myös 41. Pirkan Kierroksen. Kierroksen muut osatapahtumat ovat Pirkan Pyöräily, Pirkan Soutu ja Pirkan Hölkkä.

 Lisätiedot: Pirkan Hiihto ry, puheenjohtaja Tapio Syrjänen 050 588 5332, huoltopäällikkö Jouni Välisalo 045 638 5101, Pirkan Kierroksen toimisto, tapahtumakoordinaattori Kaisa Björn 050 408 511