Medialle

MEDIATIEDOTE: Pirkan Hölkässä odotetaan kovia tuloksia

pdfMediatiedote_PIHÖ2014_15.9

 

Pirkan Hölkässä odotetaan kovia tuloksia

 

Lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina järjestetään jo 45. peräkkäinen Pirkan Hölkkä. Tämän vuoden uutuutena tapahtumassa tarjotaan kaikille eturivin pinkojille erityistä porkkanaa, kun kaikki alle kahden tunnin tuloksen juoksevat miehet ja ennen loppuaikaa 2:12 kellon pysäyttävät naiset jakavat keskenään 600 euron ylimääräisen palkintopotin.

 

Viimeksi kahden tunnin haamuraja alitettiin vuonna 2011, jolloin voittaja Wille Keihänen juoksi 1:58:55 ja toiseksi sijoittunut David Brickhill-Jones 1:59:40. Historian aikana miesten sarjassa voittoaika on 23 vuonna ollut alle kahden tunnin. Naisten sarjassa 2:12 on alitettu viimeksi vuonna 1986. Naisille tämä onkin haamurajana kovempi tavoite, sillä tämän alittanut voittoaika löytyy historiankirjoista vain kahtena vuonna.

 

Lukuisia aikuisten ja nuorten SM-mitaleita saavuttanut Veli-Matti Ranta voitti aktiiviuransa aikana 90-luvulla Pirkan Hölkän yhteensä neljä kertaa. Kolmesti voittoaika alitti haamurajan, parhaimmillaan loppuaikaan 1:55:10. Kysyttäessä Rannalta urakan vaikeudesta hän naurahtaa, että tietää monta helpompaakin tapaa ansaita 600 euroa. Rannalla itsellään kunto oli kyseisenä ennätysvuonna 1992 kohdallaan; kolme viikkoa hölkän jälkeen hän juoksi Frankfurtissa maratonennätyksensä ja Pirkassa mies ehti matkan aikana tehdä jopa kolme ylimääräistä puskapysäkkiä vatsan aiheuttaessa ongelmia. Voidaankin sanoa, että Rannan silloisen kunnon ja vuosien varrella helpommaksi muokkautuneen nykyreitin yhdistämällä ei alle 1:50 juostava tulos olisi mitenkään epärealistinen. Nykyjuoksijoista Ranta tuumailee noin kymmenen miehen pystyvän urakkaan niin tahtoessaan helposti. – Jos esimerkiksi keväisissä SM-maastojuoksuissa sekä neljän että kahdentoista kilometrin matkat voittanut Lewis Korir osallistuisi hölkkään, olisi loppuaika todennäköisesti reilusti alle 1:50 ja vanhat reittiennätykset saisi kerrasta unohtaa, tuumii Ranta. Ranta itse ei ainakaan tänä vuonna lupaa ottaa haastetta vastaan, vaan jättää mahdollisen comebackin odottamaan tulevia vuosia.

 

Monen kestävyyslajeissa SM-menestystä saavuttaneen urheilijan valmentajana Rannalta löytyy asiantuntemusta myös kysymykseen mistä johtuu, että 80-luvulla Pirkan voittoaika oli joka vuosi alle kaksi tuntia ja 90-luvullakin vielä seitsemän kertaa, mutta 2000-luvulla tämä temppu on nähty vain neljästi.– On totta, että yleinen tulostaso TOP100:ssa on heikentynyt vuosien varrella, vaikka harrastajamäärät ovatkin nousussa. Se, ettei Pirkassa kahden tunnin alituksia nähdä yhtä usein, ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö miehet nykyään pystyisi samaan kuin ennen. Erilaisia tapahtumavaihtoehtoja ja tavoitteita on vain nykyisin tarjolla kansainvälisestikin aivan erilailla kuin ennen. Siinä missä 80-luvulla moni pitkän matkan juoksijoista asetti kauden päätöstavoitteen Pirkkaan, on nykyisin esimerkiksi viikkoa ennen juostava Berliinin maraton monen kovan suomalaisenkin juoksijan kuntopiikin ykköstavoitteena, muistuttaa Ranta.

 

Lempääläinen, 8-kertainen Pirkan Hölkkääjä Pasi Huhtala on kerran ehtinyt maaliviivan yli voittajana ennen kuin kellon viisarit ovat ehtineet aamupäivän yhteentoista. Nykykunnossaan mies on ennakkoon ilmoittautuneista yksi mahdollinen haamurajan alittaja. Huhtala uskaltautuu myös julkisesti kertomaan, että asettaa tavoitteekseen tänä vuonna ylimääräisen voittopotin. – Kolmen tai neljän hengen kärkiporukalla matka taittuu parhaiten, vaikkei varsinaisesta peesauksesta maastojuoksussa voida puhua. Sen verran haasteellista polkuosuuksilla juoksu on, että edellä menijään täytyy jättää sellainen metrin väli, jotta pystyy lukemaan maastoa jalan alla, miettii Huhtala tulevaa strategiaa. – Vähäkausjärven ja Savontien välisellä polkuosuudella noin puolimatkassa on se iskun paikka, missä karistetaan mahdolliset potin jakajat, nyökyttelee Huhtala hymyillen. – Seuraavaa ”miehestämittaa”-kohtaa saa odottaakin aina Hervannan mäkiin asti, jos ei ratkaisua vielä siihen mennessä ole syntynyt. Huhtalan, kuten muidenkin ennakkoon ilmoittautuneen yli tuhannen juoksijan tulokset selviävät lokakuun 5. päivänä.

 

Pirkan Hiihdon peruuttaminen innosti Pirkan Kierrokselle

 

Maaliskuussa perutun Pirkan Hiihdon pelättiin vaikuttavan negatiivisesti myös muihin Pirkan Kierroksen osatapahtumiin. Pelko oli kuitenkin aiheeton. Ainutlaatuisesti vain kolmella osatapahtuman suorituksella saavutettavaa Pirkankiertäjän titteliä tavoittelee lokakuisessa Pirkan Hölkässä liki 500 kuntoilijaa, kun tämä lukumäärä tavallisesti on ollut hieman yli 300. Suuren nousun takana on osaltaan se tosiasia, että kerrankin hiihtoa taitamattomalla kuntoilijalla on mahdollisuus tähän nimitykseen.

 

Pirkankiertäjä titteli on vuodesta 1980 lähtien houkutellut kuntoilijoita osallistumaan neljään vaativaan urheilusuoritukseen Pirkanmaan maisemissa (Pirkan Hiihto, Pyöräily, Soutu ja Hölkkä) saman vuoden aikana. Viimeisten viiden vuoden aikana Pirkankiertäjien vuotuinen määrä on vakiintunut yli 300:n ja viime vuonna nimettiin Hölkän maalissa yhteensä 377 kiertäjää, mikä oli suurin määrä sitten 80-luvun. Kuten Pirkan Kierros, myös järjestetyt osatapahtumat ovat tänä vuonna houkutelleet runsain mitoin osallistujia. Pirkan Pyöräilyssä kesäkuussa teitä pitkin sotki jälleen yli 3000 polkijaa ja heinäkuisessa Soudussa Pyhäjärven aalloilla viihtyi yli 1250 soutajaa.

 

45. Pirkan Hölkkä järjestetään sunnuntaina 5. lokakuuta. 33 kilometrin pituisen reitin lähtö tapahtuu Valkeakoskelta Tehtaan kentältä klo 9. Ensimmäiset juoksijat saapuvat Tampereen Nirvassa TAKK:n pihamaalla sijaitsevaan maaliin n. klo 11 ja maalialue suljetaan klo 16.

LISÄTIETOJA:

Pirkan Kierroksen toimistonhoitaja Outi Kartano Puh. 050 408 5111

Email: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Etsi sivustolta

Pirkan Kierroksen

toimintaa tukevat

Jsport-logo 
Sivuston ylläpitoa
tukemassa