Medialle

MEDIATIEDOTE: Pirkan Soudun kirkkovenesarjassa vedetään kovaa

docxmediatiedote_Pirkan Soutu 26.7..docx

Pirkan Soudun kirkkovenekisassa luvassa jännittävä kisa


Lauantai-aamupäivällä Tampereen Soutukeskuksen rannasta starttaavassa Pirkan Soudussa nähdään jännittävä mittelö Pyhäjärven herruudesta. Paikallinen Kalmarin Soutajat on voittanut kisan useammin kuin mies muistaa, mutta nyt vierailevat joukkueet, lahtelainen Syvä Köli ja kuopiolainen Kuopion Soutajat ovat jo ennakkoon antaneet tulosvaroituksen tämänvuotisesta maaliintulo järjestyksestä. Ennakkosuosikin paineita kantavat harteillaan samoin Heinävedeltä saapuva Kinkunkiertäjät sekä Vammalan Kuntourheilijoiden joukkue.

Kalmarin Soutajat on perämiehensä Olavi Pirisen piiskaamana saavuttanut Pirkan Soudun voiton kahtena edellisenä vuonna. Lähes sama joukkue voitti myös Sulkavalla järjestetyn kirkkoveneiden pitkän matkan SM-kisan kaksi viikkoa sitten Takon Soutajien nimellä ajalla 4:09:35. Sulkavalla eri päivänä soudetun, mutta saman matkan perjantailähdössä Kuopion Soutajat oli ensimmäinen (4:06:46), Kinkunkiertäjät toinen (4:07:35) ja Syvä Köli neljäs (4:09:24). Kuopion Soutajien huimaa soutukokemusta kuvaa se, ettei joukkue ole kahden viime vuoden aikana hävinnyt yhdessäkään startissaan, johon se on osallistunut.

Myös naisten kirkkovenesarja saa pitkästä aikaa mukavaa lisäväriä, kun perinteisten Nokian Naissoutajien ja Ikaalisten Soutajien naisjoukkueen rinnalla voitosta taistelee Hämeenlinnan Ladun joukkue. Yhteensä kirkkovenesarjoihin on ilmoittautunut ennakkoon 31 joukkuetta, mikä on kuusi enemmän kuin vuosi sitten. Samoin iltapäivällä Kirkkoveneiden Toisessa Aallossa, koottujen venekuntien kisassa on tänä vuonna mukana enemmän veneitä kuin mitä viime vuonna.

Pienveneiden keskimatkan SM-kisat vedetään läpi 29 erillisellä sarjalla

Puuveneiden SM-säännöstö muuttui kuluvana keväänä radikaalisti, kun Melonta- ja Soutuliiton puuvenejaosto päätti, ettei SM-kisoissa enää yhdistellä eri ikäsarjoja, mikäli sarjoissa ei ole minimissään kolme osallistujaa. Toisaalta päätös on otettu vastaan myönteisesti; ennen esimerkiksi 60-vuotiaat usein jouduttiin yhdistämään 50- ja 40-vuotiaiden kanssa yhteiseksi sarjaksi ennen kuin vaadittava kolme osallistujaa saatiin täyteen. Uusi sääntö, jonka mukaan jokainen sarja järjestetään yhdelläkin osallistujalla, on tasa-arvoinen ja kukin saa soutaa ikäänsä vastaavassa sarjassa. Toisaalta päätöstä on kritisoitu SM-arvoa heikentävästi. Jos sarjassa on vain yksi osallistuja; onko sellaiselle sarjalle syytä antaa SM-status?

Uuden säännöstön parissa riittänee keskustelua vielä pitkään. Pirkan Soudussa soudettavien keskimatkan SM-kisojen osallistujamäärät antavat kuitenkin hienoisella kasvullaan merkkejä siitä, että uudistus on otettu soutajien parissa hyvin vastaan. Yhteensä lähes 170 soutajaa kisailee Suomen mestaruuksista 29 eri sarjassa, yksinsoudussa, vuorosoudussa ja parisoudussa. SM-sarjojen lisäksi järjestetään erilliset kuntosoutusarjat, joissa veneiden lisäksi mukana myös kajakit. Mökkiveneiden omaan Airon Män sarjaan on ”kisan ulkopuolella” annettu osallistumislupa myös yksittäiselle sup-lautailijalle.

Suomen suurin kaupunkisoutu, Pirkan Soutu Tampereen Pyhäjärvellä, soudetaan 36. kerran peräkkäin Tampereen Pyhäjärvellä lauantaina 26.7. Lähtö- ja maalipaikkana on Tampereen soutukeskus Hatanpäällä. Pienveneiden startti tapahtuu klo 10. alkaen, kirkkoveneiden kilpasarja lähtee klo 10.45 ja yksittäisistä soutajista koottujen kirkkovenejoukkueiden Toinen Aalto klo 16. Kirkkoveneet matkaavat Pirkan Soudun alkuperäistä reittiä noudatellen Nokian Luodon saaren ympäri ja takaisin 35 km. Puuveneiden SM-sarjojen ja kuntosoutusarjojen reittinä on kahdesti kierrettävä Selkäsaaren lenkki, 26 km. Mökkiveneiden Airon Män kiertää Selkäsaaren kerran, 13 km. Viikko varsinaisen Pirkan Soudun jälkeen soudetaan vielä Retkisoutu. Pirkan Soutu on osa Pirkan Kierrosta, johon kuuluvat lisäksi Pirkan Hiihto, Pyöräily sekä syksyllä vuorossa oleva Pirkan Hölkkä. Tänä vuonna peruuntuneen Hiihdon johdosta Pirkankiertäjä-tittelin saavuttaa kolme muuta tapahtumaa suorittamalla.

Lisätietoja:

Pirkan Soudun puheenjohtaja Kirsi-Maria Pänttönen 040 577 8047

Pirkan Kierros toimisto, Outi Kartano 050 4085111

Etsi sivustolta

Pirkan Kierroksen

toimintaa tukevat

Jsport-logo 
Sivuston ylläpitoa
tukemassa