Medialle

37. Pirkan Pyöräily tuo ennätysmäärän polkijoita

37. Pirkan Pyöräily tuo ennätysmäärän polkijoita Pirkanmaalle tapahtumien superviikonlopun päätteeksi sunnuntaina 8.6.

Pirkan Pyöräily on viimeisten viiden vuoden aikana nostanut osallistujamääräänsä niin, että tulevana sunnuntaina jo lähes 3000 polkijaa nauttii Näsijärven ja Pyhäjärven ympäri kiertävien reittien upeista maisemista. Liki neljä vuosikymmentä yhtäjaksoisesti järjestetyn tapahtuman huippuvuosi koettiin vuonna 1982, jolloin 3750 pyöräilijää alitti maalivaatteen. Tämän jälkeen 3000 osallistujan rajan rikkomista saatiin odottaa kolmekymmentä vuotta, kunnes viime vuonna Yöpyöräilyn jälkeen voitiin laskea yhteensä 3026 fillaristin saavuttaneen Hakametsän jäähallilla sijainneen maalilinjan. Tänä vuonna osallistujamäärän oletetaan suopealla säällä nousevan entisestään.

– Kasvanutta suosiota selittää omalta osaltaan se valtava pyöräilybuumi, joka viime vuosina on Suomessa ollut, pohtii Pirkan Pyöräilyä luotsaava Harri Appelroth. – Muut pyöräilyn massatapahtumat eivät kuitenkaan ole kasvaneet samalla tavoin kuin Pirkka, joten kai tästä suosiosta vähän voi ottaa myös omaan piikkiimme, hymyilee Appelroth.

Pirkan Pyöräilyssä on viime vuosien aikana tehty paljon uudistuksia. – Pitkällä 217 kilometrin Pirkan lenkillä teemme yhteistyössä paikallisen pyöräilyseura Kaupin Kanuunoiden kanssa eri keskinopeusvauhtia polkevat ryhmät, joissa osallistuja pääsee nauttimaan ryhmäajon suomasta peesiavusta. Näsijärven kiertävälle, 134 kilometrin mittaiselle Klassikolle osallistujat starttaavat lähes kahden tunnin ajan pienissä 30 hengen ryhmissä niin että nopeimmat päästetään matkaan ensimmäisenä. Tämä lisää matkan mukavuutta, vähentää ruuhkaa maantiellä ja huoltopisteillä sekä ennen kaikkea lisää turvallisuutta, kun ohitusten tarve vähenee, listaa Appelroth uudistuksia. Viimeisin uudistus oli lyhyemmän, noin 40 kilometrin mittaisen Kangasalle suuntautuneen Perhelenkin vaihtaminen Pyhäjärven ympäri kiertävään Pirkan Pyhään ja perheen pienimmille suunnattu Lilliputti, joka kiertää lasten liikennepuiston kautta Hakametsän lähimaisemissa. – Tuotepakettimme palvelee nyt laajalla skaalalla kaikenikäisiä ja –kuntoisia liikkujia. Jos kieppi Näsijärven ympäri

 

kuulostaa ensi kuulemalta liian rajulta, voi aloittaa kiertämällä ensin Pyhäjärven ja ottaa seuraavana vuonna tavoitteeksi isomman järven, neuvoo Appelroth.

Näin ison väkimäärän yhtäaikainen pyöräretki tarvitsee ymmärrystä muilta tienkäyttäjiltä. Ylöjärveltä Kuruun suuntaava valtatie 65 muistuttaa ajoittain sunnuntaisena aamupäivänä pääkaupunkiseudun kehäteitä pahimmassa ruuhkahuipussaan. Kymmenien kilometrien mittaisen, lähes yhtenäisen pyöräletkan ohittaminen on haasteellista autoille, vaikka tie olisi suora ja näkyvyys hyvä. Järjestäjä kehottaakin muita tienkäyttäjiä kyseisenä sunnuntaina välttämään tätä tieosuutta. Kaupunkialueilla pitkien matkojen osallistujat käyttävät ajoväylää, vaikka vieressä olisikin kevyenliikenteen väylä. Tämä päätös on tehty viranomaisten kehotuksesta ja turvallisuusnäkökulmasta. Vauhdilla ajava pyöräilijä on jo yksinään eräänlainen riski kevyen liikenteen väylällä, missä vastaan voi tulla esimerkiksi koiran ulkoiluttaja tai lastenvaunuja työntelevä kävelijä. Kun pyöräilijöiden määrä kasvaa, on turvallisempaa ohjata tämä joukko ajoväylää pitkin. Pyhäjärven kiertävällä reitillä sen sijaan käytetään kevyen liikenteen väyliä aina kun se on mahdollista. Näsijärven rannalta Pyhäjärven puolelle siirtyvä pyöräryhmä herättääkin huomiota sunnuntaiaamuna kulkiessaan ydinkeskustassa Näsipuistosta Palatsisiltaa Vapriikin puolelle, sieltä Koskipuiston kautta Laukonsillalle ja edelleen Ratinansiltaa Pyhäjärven rantaan. Paluumatkalla Pirkan Pyhä kulkee perinteiseen malliin Uittotunnelin kautta takaisin Näsijärven puolelle.

 

 

Lisätietoja:

 

Harri Appelroth, Hämeen Liikunta ja Urheilu        0207 482 603

Outi Kartano, Pirkan Kierros                                     050 4085 111

Etsi sivustolta

Pirkan Kierroksen

toimintaa tukevat

Jsport-logo 
Sivuston ylläpitoa
tukemassa