Medialle

OSTETAAN: LUNTA!

pdfMediatiedote 28.1.2014

OSTETAAN: LUNTA!

– Juhliva Pirkan Hiihto kuitenkin luottavaisena

Vuoden valtakunnalliseksi laturetkeksi nimetty ja maaliskuun alussa jo 60 kertaa järjestettävä Pirkan Hiihto odottelee muun hiihtoväen tavoin lumisateita. Sitten latukoneet survaisevat välittömästi liikkeelle, jotta perinteinen Niinisalon ja Tampereen välinen 90 kilometrin reitti on maaliskuun juhlahiihdossa parhaassa kunnossaan. – Pohjustustöitä vähillä lumilla on jo reitillä tehty ja työt jatkuvat heti, kun taivaalta saadaan lisää materiaalia. Innokkaimmat Pirkan hiihtäjät ovat jo hakeneet pohjakilometrejä tykkilumiladuilta, hiihtoputkista ja järvien jäiltä, ja onpa osa matkannut valmistautumaan Italian hangille asti, tietää Pirkan Hiihdon puheenjohtaja Tapio Syrjänen.

– Talven viivästyminen ja vähälumisuus on tietenkin harmillista, mutta ei mitenkään ainutlaatuista Pirkan Hiihdon järjestelyissäkään, tyynnyttelee Syrjänen huolestunutta hiihtokansaa. Pirkan uran vastikään tehty kunnostusprojekti takaa sen, että latu-uraa voidaan ajaa entistä paremmin leveillä latukoneilla ja vähemmällä lumimäärällä. Hiihdon järjestelykoneisto rullaakin täysillä eteenpäin ja valmistelut sujuvat vuosien kokemuksella. Pirkan Hiihtoa ei ole koskaan peruttu. Edellinen vähäluminen alkutalvi oli seitsemän vuotta sitten vuonna 2007, jolloin talvi hiihtokeleineen tuli tammikuun lopulla. Sitä ennen luontoäiti järjesti vaikeuksia vuonna 1990, jolloin Pirkan Hiihdossa jouduttiin turvautumaan reittimuutoksiin ja matka lyheni 70 kilometriin. 1970-luvulla leutoja talvia oli useita. Vuonna 1975 päätös hiihdosta tehtiin vasta kaksi päivää ennen tapahtumaa ja kahta vuotta aiemmin ladun sanottiin merkityn maastoon lumella, niin vähissä lumi tuolloin oli. Järjestelyissä on huomioitu myös mahdollinen harjoituskilometrien vähäisyys. – Matkavalikoimastamme löytyy lyhyempiä vaihtoehtoja eli reitin alkupään 52 kilometrin Retki‑Pirkka tai reitin loppupuoliskon 45 kilometrin Puoli-Pirkka. Jokaiselle maaliin tulijalle pujotetaan kaulaan juhlavuoden kunniaksi valmistettu mitali matkasta riippumatta, muistuttaa Syrjänen.

Tapahtuman historian aikana 13 miestä on hiihtänyt täysmatkan hiihtokuninkaan arvonimeen oikeuttavat 50 kertaa. Kunniahiihtäjiä eli 25 kertaa matkan suksineita on 758 miestä ja 24 naista. – Juhlahiihdon merkeissä kutsumme ne kunniahiihtäjät, jotka eivät enää sivakoi täysmatkaa, nautiskelemaan Kunnia-Pirkaksi nimetylle 10 kilometrin hiihtolenkille Ylöjärven Topintuvalta Teivoon, kertoo Tapio Syrjänen.

60. Pirkan Hiihto järjestetään maaliskuun 2. päivänä. Hiihto aloittaa samalla uuden Pirkan Kierroksen, jonka muut tapahtumat ovat Pirkan Pyöräily, Pirkan Soutu ja Pirkan Hölkkä. Viime vuonna Hiihdon maalin saavutti yli 3500 osallistujaa.

 

 

Lisätiedot:

Pirkan Hiihdon puheenjohtaja Tapio Syrjänen 050 588 5332

Pirkan Uran projektipäällikkö Matti Äijö 050 67 200

Pirkan Kierroksen toimisto Outi Kartano 050 408 5111

Sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kotisivut: www.pirkankierros.fi

Etsi sivustolta

Pirkan Kierroksen

toimintaa tukevat

Jsport-logo 
Sivuston ylläpitoa
tukemassa