Medialle

Pirkan Pyöräily; merkittävää haittaa muulle tieliikenteelle!

MEDIATIEDOTE

JULKAISUVAPAA


AIHEET:

 • Pirkan Pyöräily tulevana sunnuntaina; merkittävää haittaa muulle tieliikenteelle!
 • Uutuuslenkki Pirkan Pyhä vie Uittotunneliin
 • Yksi tarina tuhansien joukosta; sokean Tero Ala-Ajoksen 20. Pirkka
 • Pyöräily innostaa vapaaehtoiseen auttamiseen

 

 

Pirkan Pyöräily tulevana sunnuntaina; merkittävää haittaa muulle tieliikenteelle!

Ensi sunnuntaina järjestettävä Pirkan Pyöräily tuo Näsijärven ympäri kiertäville päämatkoilleen jälleen yli 2000-kypäräpäisen pyöräilijäjoukon. Osallistujamäärän kasvaessa on järjestäjäkin ottanut tapahtumaan negatiiviselta kalskahtavan kannan.

– Tuollainen joukko näkyy muun liikenteen joukossa ja siksi toteammekin yksiselitteisesti, että aiheutamme merkittävää haittaa muille tienkäyttäjille, tuumii Pirkan Pyöräilyn tapahtumajohtaja Harri Appelroth.

Suomen suurin pyöräilytapahtuma on vielä kaukana ruotsalaisesta yhteistyö-tapahtumastaan, Vätternrundanista, jossa vuosittain yli 20 000 polkijaa kiertää 300 kilometrin mittaisen reitin Vättern-järven ympäri. Viimeisten vuosien aikana sikäläinen järjestelyorganisaatio on tehnyt aktiivista työtä voidakseen sulkea käyttämänsä reitin kesäkuisen tapahtuman aikaan kokonaan autoilta. ”30 BILFRIA MIL”-hankkeen tavoitteena on tehdä Vätternrundanista ympäristöä, turvallisuutta ja terveyttä huomioiva tapahtuma, jonka aikaan reiteillä hyväksyttäisiin ainoastaan paikallisten asukkaiden välttämätön autoilu. Tällaiseen autottomaan Näsijärven ympäriajoon ei Pirkan Pyöräilyn tapahtumajohtaja Appelroth ainakaan toistaiseksi näe tarvetta. – Uskomme, että autoilijat, jotka jo ennakkoon tietävät sunnuntaiaamuna Kurun suuntaan kulkevan valtatie 65 olevan pyöräilijöiden kansoittama, osaavat tarpeen niin vaatiessa suunnitella reittinsä toista kautta. Kuukautta ennen tapahtumaa reittien varrelle pystytetyt ennakkovaroitustaulut ovat viime vuosina vähentäneet huomattavasti autoilijoiden negatiivista suhtautumista pyöräletkoja kohtaan, kertoo Appelroth tyytyväisenä. Tapahtuman järjestelyissä turvallisuus on ensisijainen seikka ja siksi muun muassa pitkät reitit starttaavat varhain sunnuntaiaamuna, jolloin muu liikenne on vähäisimmillään. Myös tapahtuman osallistujia muistutetaan siitä, että massavoima ei tässä tapauksessa anna minkäänlaisia etuoikeuksia muuhun liikenteeseen nähden. Poikkeuksena normisäännöistä käytetään viranomaisen määräyksestä myös kaupunkialueella ajorataa. Kevyen liikenteen väylillä mahdollisia lastenvaunuja ja koiranulkoiluttajia väistellen tuollainen joukko saisi mahdollisesti aikaan suurta vahinkoa.

 

LISÄTIETOJA:                  HLU, tapahtumajohtaja Harri Appelroth 0207 482603

 

Uutuuslenkki Pirkan Pyhä vie Uittotunneliin

Näsijärven ympäri kiertävien pitkien reittien lisäksi on Pirkan Pyöräilyn reittivalikoimissa myös lyhyempiä reittejä. Pyhäjärven rantoja kiertävän Pirkan Pyhän suurin mielenkiinnon kohde on Uittotunneli, jonka syvyyksissä osallistujat siirtyvät turvallisesti Pyhäjärven rannasta Näsijärven puolelle. Tampereen kaupungin satamapäällikkö Matti Joen mukaan Uittotunneli on valmis pyöräilijöiden käyttöön. – Tunnelin pohjalle on ajettu karkeaa soraa, joten kovin ohkaisilla renkailla varustettuja pyöriä on syytä taluttaa, vinkkaa Joki. Näsijärven puolella Uittotunnelin käyttöä hankaloittanut kevyen liikenteen väylän puuttuminen Pölkkylänniemen ja Uittotunnelin suun välillä on sekin saatu ratkaistua ja tie on auki kaikille halukkaille. Tapahtumapäivänä, sunnuntaina 9.6. Pirkan Pyöräily, SuurTampere-lehti ja Uittotunnelin kahvilaa isännöivä Kauppahallin Kotiruoka tarjoavat muillekin kuin Pirkan polkijoille mehua hienon ulkoilureitin kunniaksi.

Lähtöpaikkana toimivan Hakametsän jäähallin läheisyydessä, Kalevan puistoalueella kiertävän 4 kilometriä pitkän Lilliputin tarkoitus on jakaa liikennekasvatusta perheen pienimmille. Tampereen kaupungin liikennepuistossa opiskellaan yhdessä turvallisen liikkumisen sääntöjä ja Fillarivarikolla tarkastetaan pyörän kuntoa. Kuten pitkilläkin matkoilla, myös Lilliputin osallistujien kaulaan ripustetaan maalissa Pirkan Pyöräilyn mitali.

 

LISÄTIETOJA:                  satamapäällikkö Matti Joki 0500 639167

 

Yksi tarina tuhansien joukosta; sokean Tero Ala-Ajoksen 20. Pirkka

Pirkan Pyöräilyssä, kuten muissakin Pirkan Kierroksen tapahtumissa (Pirkan Hiihto, Soutu ja Hölkkä) palkitaan monikertaisia osallistujia omalla henkilökohtaisella rintanumerolla. Pyöräilyssä punaisen Mestaripyöräilijän numeroliivin saa omakseen 20. kerran jälkeen. Tulevana sunnuntaina sellainen pujotettaneen myös mänttäläisen Tero Ala-Ajoksen päälle. Vuodesta 1993 lähtien Pirkan Pyöräilyyn lähes vuosittain osallistuneen Ala-Ajoksen kohdalla suorituksen tekee erityisen merkittäväksi sen, että sokea mies polkee matkan vuosittain tandem-pyörällä yhdessä avustajansa kanssa. Vuonna 1996 työtapaturmassa, Hallin varuskunnassa sattuneessa räjähdyksessä sokeutunut Ala-Ajos kertoo, että pyöräily on yksi niistä henkirei’istä, jotka aikoinaan onnettomuuden jälkeen antoivat uskoa siihen, että elämä jatkuu edelleen. Ala-Ajoksen lisäksi maaliin odotetaan ennakkoilmoittautumisten lisäksi tänä vuonna ainakin kuutta uutta Mestaripyöräilijää. Tähän vuoteen mennessä 20 pyöräilyä on saavuttanut yhteensä 214 polkijaa. Kaikissa 36 Pirkan Pyöräilyssä mukana olleita on joukossa enää yksi; pirkkalainen Niilo Mustikkamaa eli Mestaripyöräilijä nro 7.

 

LISÄTIETOJA:                  Tero Ala-Ajos 044 5931 933

 

 

Pyöräily innostaa vapaaehtoiseen auttamiseen

Tämän vuoden muoti-ilmiönä on hyväntekeväisyyden lisääntyminen pyöräilyn yhteydessä. Makrum Oy:n Pyörät pyörimään- kampanjan tarkoituksena on kerätä Hope ry:n kautta vähävaraisten perheiden lapsille pyöriä ja pyöräilykypäriä. Kampanjaan kuuluvana otetaan myös Pirkan Pyöräilyssä vastaan lasten polkupyöriä, jotka Tampereen Pyöräkauppiaat ry:n jäsenliikkeet ovat luvanneet huoltaa ennen luovutusta tarvitseville.

Lähtöviivalle klo 7 jälkeen asettuu myös Team Rynkeby, joka harjoituslenkin yhteydessä haluaa samalla tuoda tietoisuuteen omaa hyväntekeväisyysprojektiaan. Team Rynkeby on Tanskasta lähtöisin oleva hyväntekeväisyyspyöräily paikallisten syöpäjärjestöjen hyväksi. Suomessa lahjoituskohteena on Suomen syöpäsairaiden lasten ja nuorten yhdistys Sylva Ry. Lahjoitustyötä koordinoivat Team Rynkeby -joukkueisiin valitut vapaaehtoiset. Suomen Team Rynkeby Helsinki koostuu 32 innokkaasta vapaaehtoisesta, aina BB-tähdestä patologiin, jotka ovat sitoutuneet lahjoitusvarojen hankintaan sekä pyöräilemään hankkeen ja lahjoittajien puolesta 1300 kilometrin matkan kahdeksassa päivässä Euroopan halki Pariisiin heinäkuussa 2013. Matka on työmatkapyöräilijöistä ja kuntoilijoista koostuvalle joukkueelle erittäin suuri haaste. Matka Pariisiin ajetaan yhtenä joukkueena noin 200 km päiväetappeina.

 

LISÄTIETOJA:                  Makrum, Miia Nevalainen 050 4660772

                                            www.makrum.fi/pyorat-pyorimaan/

                                            Team Rynkeby, www.team-rynkeby.fi

 

 

 

 

Pirkan Pyöräily järjestetään Tampereella sunnuntaina 9. kesäkuuta. Tapahtumapaikkana toimii Hakametsän jäähalli. Pirkan Lenkki (217 km) starttaa aamulla klo 7. Osallistujamäärältään suosituin, Näsijärven kiertävän Klassikon (134 km) lähdöt tapahtuvat 30 hengen ryhmissä klo 8-10. Uutuuslenkit Pirkan Pyhä (40 km) ja Lilliputti (4 km) lähtevät klo 11. Ensimmäisiä maaliintulijoita Klassikko-lenkiltä odotetaan saapuvaksi maaliin heti 11.30 jälkeen. Pitkällä matkalla nopeimmat ehtinevät maaliin klo 13.30 jälkeen.

 

 

 

 

 

 

Knoppitietoutta:

 • Ensimmäinen Pirkan Pyöräily järjestettiin vuonna 1978
 • Virallisena järjestäjänä toimii Hämeen Liikunta ja Urheilu
 • Osallistujaennätys on vuodelta 1982 jolloin 3750 osallistujaa. Viime vuonna maaliin tuli hieman yli 2500 osallistujaa, mikä on 5. suurin määrä historiassa
 • Pirkan Pyöräily ajetaan ilman ajanottoa
 • Klassikko-lenkillä (134 km) Näsijärven ympäri yli 1500 polkijaa. Samalla reitillä, mutta Hämeenkyrön kautta lisälenkin ajettavalla Pirkan Lenkillä (217 km) on lähes 500 osallistujaa
 • Pirkan Pyhälle (40 km) Pyhäjärven ympäri odotetaan yli 300 polkijaa
 • Lyhin lenkki Lilliputti on suunniteltu esteettömäksi ja soveltuu näin myös erilaisia apuvälineitä käyttäville polkijoille

TIEDUSTELUT, OHEISMATERIAALIA, YMS:

Pirkan Kierroksen toimistonhoitaja Outi Kartano 050 4085111

Etsi sivustolta

Pirkan Kierroksen

toimintaa tukevat

Jsport-logo 
Sivuston ylläpitoa
tukemassa