Medialle

Jyväskylän teräsmies valmistautuu 50. Pirkan Hiihtoonsa

pdfPirkan Hiihto 2013_mediatiedote 1

Kaikki alkoi vuonna 1958, kun lehti-ilmoituksessa mainostettiin tapahtumaa Pirkan Hiihdon perustajan Tahko Pihkalan sanoin: ”Jos jaksaa tanssia yön, jaksaa hiihtää päivän”. Mieli teki mukaan, mutta vaimon jättäminen syrjäiseen kotitaloon pikkupojan kanssa mietitytti. Matkaan lähdettiin ja urakasta suoriuduttiin, vaikka koville otti ja keskeyttäminenkin oli lähellä. Paluumatkalla hän hyppäsi bussista ja poikkesi Kurun kirkonkylässä ostamassa kukkapuskan. Kukat kädessä hiihdettiin päivän viimeinen osuus, kuusi kilometriä kotiovelle. Vastaanotto kotona oli lämmin. Pentti Niekasta oli tullut Pirkan hiihtäjä.


Kun 59. Pirkan Hiihdon yli 3 000 hiihtäjää lähtevät taipaleelleen, on heidän joukossaan Pentti Niekka (76). Jyväskylän teräsmiehelle 90 kilometrin urakka on tavallista juhlavampi, sillä maaliviivan koittaessa on takana 50. Pirkan Hiihto. Tämän kunniaksi Niekka kruunataan Pirkan Hiihdon hiihtokuninkaaksi. Maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina kovakuntoinen Jyväskylän mies aikoo nauttia juhlahiihdostaan viihtymällä 90 kilometrin matkalla noin kymmenen tuntia. Perheen juhlatunnelmaa kohottaa vielä se, että oma poika Ilkka saa täyteen 30. hiihtonsa.


Matka on pitkä ja vaatii huolellisen valmistautumisen. Suorituksen aikana suksi taas kul-kee, kun ei ota urakkaa liian tiukkapipoisesti. – Aion ottaa ilon irti juhlahiihdostani. Hiihtokilometrejä on takana yli 500. Niiden avulla ja huumori mukana matkanteko sujuu, Pentti Niekka sanoo. Hän haastoi jo syksyllä mukaan joukon ystäviä ja tuttuja. Yli 20 aikoo ottaa kutsun vastaan ja juhlistaa tulevaa hiihtokuningasta parhaalla mahdollisella tavalla: suksimalla matkan itse. Heidän joukossaan on niin tuttua Lapin porukkaa, purjehduskavereita Tallinnasta kuin myös omaa sukua: Ilkka Niekan lisäksi pojanpoika Antti sekä veljentytär ja serkuntytär.


Aloittaessaan Niekka ei voinut kuvitella, että joskus hiihtoja tulisi olemaan 50. – Ensimmäinen haaste oli, että pystynkö tuohon? Sitten tavoitteena oli kymmenen hiihtoa, sen jälkeen pojan vartuttua hänen innostamisensa mukaan. Nyt selitykset ovat jo loppuneet”, tuleva hiihtokuningas nauraa. 1960-luvulla hän sanoo lähteneensä Pirkan ladulle joskus varsin vähäisellä valmistautumisella.  Jo pitkään on ollut toisin. – Toistakymmentä vuotta ohjelmassa on ollut kuntosaliharjoittelu kolmesti viikossa. Se antaa Pirkan Hiihdollekin hyvää pohjaa ja lihaskuntoa. Vastikään ammattikoulun rehtorina elämäntyönsä tehnyt teräsmies palasi ”etelän leiriltä”, jonka vaellusretket vuoristossa antavat nekin lisäpotkua Pirkan ladulle.

Hiihto käynnistää uuden Pirkan Kierroksen
Hiihtokuninkaita eli 50 täysmatkaa hiihtänyttä on kruunattu ennen tämän vuoden tapahtumaa yhteensä 11. Tänä vuonna hiihtokuninkuuden voi saavuttaa myös Siivikkalan Mikko Puntalo. Pirkan Hiihdon kunniahiihtäjien eli 25 täysmatkaa suksitelleiden määrä on jo 743 miestä ja 23 naista.
Pirkan Hiihto käynnistää tämän vuoden Pirkan Kierroksen, jonka muut osatapahtumat ovat Pirkan Pyöräily, Pirkan Soutu ja Pirkan Hölkkä. Pirkan Hiihdossa lähestytään puolestaan 125 000 hiihtosuorituksen rajaa. Vuoden 1955 ensimmäisestä Pirkan Hiihdosta lähtien yhteenlaskettujen hiihtokilometrien määrässä lähestytään puoltatoista miljoonaa.

59. Pirkan Hiihto suksitaan sunnuntaina 3. maaliskuuta perinteisellä ja vapaalla hiihtotavalla miesten ja naisten yleisessä sarjassa, 40- ja 50-vuotiaiden miesten sekä 45-vuotiaiden naisten perinteisen tyylin sarjoissa. Eri hiihtotavat lähtevät taipaleelle tutulla porrastetulla lähdöllä: perinteinen tyyli lähtee matkaan Niinisalosta aamuseitsemältä, vapaan tyylin hiihtäjät neljä tuntia myöhemmin. Reitin alkupään 52 kilometrin mittainen Retki-Pirkka hiihdetään Niinisalosta Kyröskoskelle ja reitin loppupään 45 kilometrin Puoli-Pirkka Hämeenkyrön lentokentältä Tampereelle. Ilman ajanottoa suksittava Reppuhiihto käydään seuraavana lauantaina 9. maaliskuuta.

Lisätiedot:
Pirkan Hiihdon puheenjohtaja Tapio Syrjänen 050 588 5332
Pirkan Kierroksen toimisto Outi Kartano 050 408 5111
Sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Etsi sivustolta

Pirkan Kierroksen

toimintaa tukevat

Jsport-logo 
Sivuston ylläpitoa
tukemassa