JULKAISUVAPAA 9.2.2018

Kun talviset olosuhteet ovat pitkästä aikaa hellineet hiihdon harrastajia myös eteläisessä Suomessa, on laduilla näkynyt vilskettä. Myös Pirkan Hiihdon reitillä Niinisalosta Teivoon tilanne näyttää todella hyvältä.

– Koko 90 kilometrin reitillä on hyvin lunta ja jo nyt hyvät olosuhteet. Nyt näyttää lupaavalta. Ennakkoilmoittautuneita on noin 1 200, kertoo Pirkan Hiihdon puheenjohtaja Tapio Syrjänen.

Edellisen hyvän lumitalven huipennuksena vuonna 2013 Pirkan Hiihto innosti mukaan 3 500 hiihtäjää, mikä oli suurin osanottajaluku 26 vuoteen. Seuraavina vuosina hiihtäjien harjoittelukilometrit ovat jääneet vähiin ja se näkyi osallistujien vähäisyytenä. Viime vuonna varsinainen Pirkan Hiihto jouduttiin perumaan, mutta viikkoa myöhemmin Reppu-Pirkka pystyttiin järjestämään, tosin lyhennetyllä 60 kilometrin reitillä. Se keräsi mukaan vain kaikkein innokkaimmat 300 hiihtäjää.

Heidän joukossaan oli kuusi hiihtäjää, joille suoritus oli 49. Niinpä tänä vuonna tämä kuusikko kruunataan 50 hiihdon kunniaksi uusiksi Pirkan Hiihdon hiihtokuninkaiksi. Heitä on entuudestaan 17. Kuusi uutta latujen sankaria ovat maalin saavuttaessaan: Pentti Havanka Visuvedeltä, Aimo Huhtamäki Laitilasta, Erkko Leino Nakkilasta, Timo Nurmi Kangasalta, Tapio Rajamäki Tampereelta ja Erkki Ranne Porista.

Nakkilasta kotoisin oleva Erkko Leino aloitti naapurin miehen houkuttelemana vuonna 1967 asuessaan tuolloin Noormarkussa.

– Hiihto päättyi silloin Siivikkalaan, kun Näsijärven jäällä oli vettä, eikä silloiseen maalipaikkaan Mustaanlahteen voinut hiihtää perille, hän muistaa.

– Oli koettelemusten hiihto, mutta läpi meni. Hiihto oli välillä aika polkemista, kun toinen latu-ura oli milloin toista alempana, milloin ylempänä, hän nauraa.

Aikaa vierähti runsaat 10 tuntia. Sittemmin pohjakilometrit kasvoivat ja samalla vauhti. Parhaimmillaan hän suoriutui urakasta reippaasti alle kuuden tunnin. Tänä vuonna kolme viikkoa ennen tapahtumaa takana on 430 kilometriä. Ja lisää ehtii vielä tulla. Pääosin hän on hiihdellyt kotikulmilla puistoalueella, jonne on itse tehnyt nurmikolle 700 metrin pituisen radan. Harjavallassa on käyty sitten pitemmillä, 40 kilometrinkin lenkeillä.

Kuten monella suvulla, myös Leinoilla Pirkan Hiihto on siirtynyt perintönä isältä pojalle. Poika Ari Leino hiihtää hänkin jo 35. kerran täysmatkan, pojanpoika Aarnolla on takanaan puolimatkoja ja nyt edessä ensimmäinen 90 kilometrin suoritus.

– Hiihtelemme mahdollisesti yhdessä samalla vauhdilla, tai sitten minä hiljempaa. Kun kyseessä on oma juhlahiihto, on hienoa jos pääsee nytkin läpi ja vielä hienompaa, jos sen pääsee tekemään täydellä 90 kilometrin matkalla, tuleva hiihtokuningas kertoo.

63. Pirkan Hiihto järjestetään sunnuntaina 4.3. ja Reppu-Pirkka lauantaina 10.3.  Pirkan Hiihto avaa myös vuoden 2018 uuden Pirkan Kierroksen. Sen muut osatapahtumat ovat Pirkan Pyöräily, Pirkan Soutu ja Pirkan Hölkkä. Pirkan Kierros järjestetään 39. kerran. Pirkan Soutu viettää kesällä 40. Juhlavuottaan.

Lisätiedot: Pirkan Hiihto ry, puheenjohtaja Tapio Syrjänen 050 588 5332, Pirkan Kierroksen toimisto Outi Kartano 050 408 5111

Kuvassa Hiihtokuningas nro 9 Hannu Uotila maaliskuussa 2009