1. Pirkan Hiihdon maalina toiminut Jämin hiihtokeskus sai nähdä 26. hiihtokuninkaan maaliintulon, kun ikaalislainen Martti Petäjä, 74, ylitti maalilinjan hyväkuntoisena ja hyväntuulisena.

Siskon mies houkutteli hänet ensimmäiseen Pirkan Hiihtoon vuonna 1970. Metsätyöt antoivat hyvän pohjakunnon. Alkuvuosina hän lähti useasti matkaan kylmiltään ilman yhtään hiihtokilometriä. Sittemmin pohjia ennen tapahtumaa on tullut hiihdeltyä. Tämän talven lumillakin useampi satanen.

Vuosien varrella poissaoloja ei ole kertynyt kuin kahdesti ja hyvästä syystä. Molemmilla kerroilla jalka on ollut maaliskuun alussa kipsissä.

Kerran hän lähti matkaan kuumeisena, mutta kuume häipyi 90 kilometrisen aikana ja maali koitti tuollakin kerralla.

Kahdesti hän heitti haitarin nurkkaan ja lähti ladulle suoraan pelimannikeikalta, nukkumatta yhtään.

Martti Petäjän hiihtokausi jatkuu ainakin vielä Lapin lumilla. Pirkan Hiihdoille hän ei vielä maalissa luvannut jatkoa, mutta aika näyttää.

Lempääläläisen kestävyysvalmentaja Petri Simosen valmennusryhmään liittyi jo lokakuun lopulla joukko innokkaita kuntourheilijoita tavoitteenaan suorittaa Pirkan Hiihdon täysmatka.

Mukaan lähti myös koko ikänsä erilaista liikuntaa, kuten tennistä, kuntosalia ja golfia harrastanut Annika Pörsti, 36. Hiihtäminen oli jäänyt kuitenkin vähemmälle.

Viime kesän ensimmäinen Jukolan venlojen viesti herätti hänessä ajatuksen ottaa itsestä mittaa seuraavaksi Pirkan Hiihdossa.

Hän halusi kehittää kuntoaan valmennusryhmän ohjelman avulla ja opetella myös oikeaa hiihtotekniikkaa.

Yli neljän kuukauden projekti sai huipennuksensa Kangas-Pirkan 70 kilometrin urakassa.

-Nyt on voittajan fiilis, kun pääsin maaliin. Kurssista oli iso hyöty, mutta oli silti aika rankka kokemus. Lähdin alussa varmaankin liian kovaa. Hyvää oppia tuli kuitenkin paljon: tarvitsen lyhyemmät sukset, vielä lisää treeniä ja enemmän pitkiä lenkkejä.

-Hiihtotekniikkani parani paljon kurssin avulla, mutta siinäkin on vielä hiottavaa. Ensi vuonna sitten uudestaan, Annika Pörsti kertoi Jämin maalissa.

Hiihtäjiä riitti Kangas-Pirkan koko kahden tunnin lähtöajalle. Isoin joukko halusi kuitenkin kokea perinteisen aamuhämyn tunnelman ja lähti matkaan heti aamuseitsemältä.

 

 

Martti Petäjä sai 26:ntena Pirkan hiihtäjänä maalissa perinteisen hiihtokuninkaan seppeleen Pirkan Hiihdon puheenjohtajalta Tapio Syrjäseltä. Ensimmäiset hiihtokuninkaat kruunattiin vuonna 2004.

 

Annika Pörsti valmistautui ensimmäiseen Pirkan hiihtoonsa huolella. Hän lähti mukaan lokakuussa aloittaneeseen valmennusryhmään, jossa paneuduttiin sekä kunnon kehittämiseen että hiihtotekniikkaan.