”Pirkan Hiihto pystytään hiihtämään tänä vuonna täydellä ja perinteisellä reitillä Kankaanpään Niinisalosta Ylöjärven Teivoon”, vakuuttaa Pirkan Hiihdon puheenjohtaja Tapio Syrjänen.

”Lähtöpaikalla Niinisalon mittausasemalla lumensyvyydeksi mitattiin torstaina 71 senttiä ja Tampereen Härmälässäkin 50 senttiä. Vaikka päivälämpötilojen ennustetaan pysyvän lähipäivät plussan puolella ja lumipeite ohenee, on lumitilanne Pirkan Hiihdon uralla hyvä.”

  1. Pirkan Hiihto hiihdetään sunnuntaina 3. maaliskuuta ja Reppuhiihto seuraavana lauantaina 9. maaliskuuta. Ilmoittautuneita on tässä vaiheessa 950.

Edellisten talvien sään oikut saavat monet siirtämään ilmoittautumisen lähelle tapahtumaa. Viimeiseen asti hiihtokeliä seuraaville jälki-ilmoittautuminen on mahdollista vielä edellispäivänä lauantaina 2. maaliskuuta. Paikkana on poikkeuksellisesti Teivon ABC, koska raviradalla on ravit.

Pirkan Hiihto saa tänä vuonna kolme uutta hiihtokuningasta, kun Olavi Halttunen ja Seppo Niemi Tampereelta sekä Jorma Heikkinen Hämeenkyröstä saavat 50 täysmatkaa täyteen. Heistä Niemi osallistuu varsinaiseen hiihtoon, Heikkinen ja Halttunen seuraavan lauantain Reppuhiihtoon.

”On alkanut mennä tuota aikaa, joten on mukava päästä Reppuhiihdossa heti aamukuuden hämärissä aloittamaan”, kertoo Olavi Halttunen, 80.

Hän harmittelee, että takana on yksi huonoimmista valmistautumiskausista. Kaikki alkoi hyvin ja vuodenvaihteessa oli koossa jo 250 hiihtokilometriä. Loppiaisena iski korona ja sen päälle vielä keuhkoputken tulehdus.

Toipumisen jälkeen hän on ollut suksilla kerran viikossa, mutta sauvakävelylenkkejä on kertynyt enemmän, kolme-neljä joka viikko. Kotipihan lumityötkin ovat käyneet fyysisestä harjoittelusta.

”Tavoite on päästä ennen pimeää loppupään valaistulle osuudelle”, kertoo vuonna 1973 ensimmäisen Pirkan Hiihtonsa suorittanut Olavi Halttunen.

Hän asui nuorena Lamminpäässä ja meni useasti koululle seuraamaan maaliintuloa.

”Hiihtelin sitten vastaan Pyrinnön majalle ja joukon mukana takaisinpäin. Silloin jo tein päätöksen lähteä itsekin mukaan, mutta otti aikansa.”

Yhtään hiihtoa ei häneltä ole aloitusvuoden jälkeen jäänyt väliin, tapahtuman muutamaa peruutusta heikon lumitilanteen ja koronan takia lukuun ottamatta.

”Kuuden tunnin pintaan meni parhaimmillaan, viimeisinä vuosina 12-13 tuntia. Jo kelikin tekee tuntien eron. Niin monta tekijää vaikuttaa, miten kulkee”, hän miettii ennen 50. suoritustaan.

Ensimmäiset hiihtokuninkaat kruunattiin vuonna 2004. Heitä on 26. Kunniahiihtäjiä eli 25 täysmatkaa suorittaneita on yhteensä 838. Heistä miehiä on 805 ja naisia 33. Ensimmäiset kunniahiihtäjät kruunattiin vuonna 1979. Naisten sarja tuli Pirkan Hiihdon ohjelmaan vuonna 1973.

  1. PIRKAN HIIHTO SUNNUNTAINA 3.3.2024 JA PIRKAN REPPUHIIHTO LAUANTAINA 9.3.2024.

Jälki-ilmoittautuminen Teivon ABC:llä lauantaina 2.3. kello 15-19.

Sarjat: Pirkan Hiihto 90 km, Retki-Pirkka 52 km, Retki-Pirkka 2007-2012 syntyneet, Puoli-Pirkka 45 km, Puoli-Pirkka 2007-2012 syntyneet, Neliveto/joukkue.     

Reppuhiihto 90 km, Puoli-Reppuhiihto 52 km, Reppuhiihto Neliveto.

 

Lisätiedot: Pirkan Hiihto ry, puheenjohtaja Tapio Syrjänen 050 588 5332, huoltopäällikkö Jouni Välisalo 045 638 5101